26 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Općina Andrijaševci nagradila najljepše uređene okućnice

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Marija Magdić uz svoje kućanstvo na rubu sela, već tridesetak godina ulaže veliki trud podižući službeno i najljepšu okućnicu u općini Andrijaševci. Dnevno na nju potroši i tri kubika vode, a ima 24 vrste crnogorice koju voli zbog zelenila, ostalo i ne broji. Premda su ju drugi prijavili na natječaj, drago joj je zbog priznanja Općine jer kaže, konačno se netko sjetio primijetiti trud i rad.

„Radim već 25 godina na tom vrtu jako puno, u mirovini sam i onda mi ništa nije teško, a godišnje je to od 4500 do 5000 kuna, koliko uložim u dvorište. Volim to, volim prirodu, volim što sam izvan sela i tu mi je najljepše”, sretna je Marija dok nam pokazuje svoju oazu na rubu šume najavljujući dogodine veliki make over.

Hrvoje Markobašić zadnjih desetak godina dušu odmara u svojoj okućnici mediteranskog tipa uz dominaciju jedno i pol metarske agave.

„Ovdje je vrijeme uz biljke terapija, automatizirano i ručno zalijevam svaki dan, no čovjek mora uvijek biti prisutan. Ljubav prema zelenilu usadio mi je otac pa sam i u vlastitoj kući osjetio potrebu imati vrt. Volim mediteransko podneblje i mislim da to daje poseban štih ovom prostoru čineći ga malo drugačijim od ostalih vrtova”, komentira vlasnik druge najljepše okućnice čije su biljke utoliko zahtjevne koliko je potrebno zbog osjetljivosti zaštititi ih od zime.

Tako masline, limun i agavu u proljeće iznosi iz garaže, a prije prvih mrazeva ponovno presađuje i unosi u zatvoren prostor, no ništa nije problem ako se voli to što se radi, kaže presretan jer je prepoznat uložen trud.

“Trudimo se što bolje urediti vrt zbog nas sami. Uživamo u njemu. Kamenjar je moj zadatak i ja ga održavam” kaže trećeplasirani Ivan Mujan koji u društvu supruge Marine održava pravu slavonsku okućnicu s dozom modernog uređenja okovanu visokom zelenom živicom. Iako nije primarno, priznanje mu je drago zbog uloženog truda te poziva ostale dogodine prijaviti se kako bi svoje mjesto zajedno učinili još ljepšim.

“Stiglo je, nažalost, samo četiri prijave. Kriteriji su bile vrste biljaka, njihov smještaj, raspored, kolorit, cvjetnice i nije bilo lako odlučiti čija je okućnica najljepša, ali je bilo nemjerljivo zadovoljstvo ući u ta dvorišta i zahvaljujem domaćinima što su se prijavili i ugostili nas. Dodatni napor svakoga od nas doprinosi ljepoti te kroz ove natječaje želimo motivirati i druge da malo ulože ljubavi i truda i prijave se”, poručuje predsjednica Povjerenstva za izbor najljepše okućnice, dvorišta i balkona Marijana Lončar.

Jedna od najuređenijih Općina puno ulaže u uređenje javnih površina ozelenjivanjem i sadnjom cvijeća što okoliš čini oku ugodnim, ali i ekološki prihvatljivijim. Kao poticaj domaćinstvima raspisan je javni poziv objavljen i na web stranicama Općine, a kojim su žitelje htjeli animirati u prezentaciji njihovih prekrasnih okućnica koje onda motiviraju i ostale na uređenje, kaže načelnik Ante Rajković.

“Vjerujem da nismo pogriješili. Kada smo otišli na teren, nakon što je Povjerenstvo pregledalo projektne prijave, ostali smo, malo je reći, oduševljeni na koji način ljudi vode brigu o svojim okućnicama, toliko puno ljubavi, truda, zalaganja, uključujući i novca ulažu kako bi njihove okućnice izgledale reprezentativno”, pohvalio je Rajković sumještane izrazivši želju u budućnosti za još više prijava na ovakve inicijative.

Plan Općine nastaviti je s ovom praksom koja je prvo mjesto nagradila s 3000 kuna, drugo s 1000, a treće s 500 kuna i naravno, priznanjima.

Tako se pojedinačno potiče doprinos razvoju cijele općine koja treba zajednički živjeti, poručuje načelnik, a okućnice su prvo i pravo ogledalo mjesta dolaskom u njega, dodajemo. Rokovci i Andrijaševci imaju se čime pohvaliti.

Sve fotografije nagrađenih pogledajte u našoj velikoj fotogaleriji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno