U tri naselja općine Nuštar 80 starijih i nemoćnih osoba od sutra, 3. srpnja, mogu očekivati posjete zaposlenica u okviru novoga projekta iz Programa “Zaželi” jer nakon pripremnih aktivnosti počinje i praktični dio projekta, skrb o korisnicima.
Poznato je da je epidemija koronavirusa odgodila i provedbu novoga projekta u okviru Programa “Zaželi”, etapa I., čiji je nositelj Udruga za starije i nemoćne osobe “Budi uz mene” Nuštar, a partner je Općina Nuštar. Program, poznato je, omogućava zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje, brinući se za starije osobe u nepovoljnom položaju, svojim radom doprinose boljitku zajednice, a sebi osiguravaju egzistenciju.
U okviru novoga projekta zaposleno je 20 djelatnica koje će skrbiti za 80 korisnika, a potpisani ugovor vrijedan je preko 3 milijuna kuna. Ugovori o radu na određeno vrijeme s djelatnicima sklopljeni su na 24 mjeseca, a zaposlene žene primat će zakonom zajamčenu minimalnu plaću koja trenutačno iznosi 3.250,00 kn. Također, krajnjim korisnicima će se na mjesečnoj razini kupovati i dostavljati potrepštine potrebne za osobnu higijenu i održavanje higijene stambenog prostora u iznosu do najviše 200,00 kn mjesečno po korisniku. Isto tako, osigurana su i sredstva za kupovinu bicikala za djelatnice kao vid pomoći kod obavljanja poslova.
Sudeći prema iskustvima iz prvog projekta koji je u okviru poziva “Zaželi” proveden u općini Nuštar, i ovaj drugi projekt trebao bi biti uspješan i na korist i zaposlenih žena i osoba o kojima će skrbiti, a zanimanje i jednih i drugih, zaposlenica i korisnika, bilo je veliko. Nažalost, ističu u Općinskoj upravi, u općini Nuštar nije mali broj nezaposlenih žena prema traženim kriterijima, kao ni starijih žitelja, kojima je ovakva pomoć potrebna. Barem dio njih sada je zbrinut na 24 mjeseca kroz novi projekt “Zaželi”.