Iako nisu mogli upriličiti tradicionalni prijem roditelja i novorođenih beba u prostoru Općine, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac pobrinuo se da roditelji do sada rođenih mališana u ovoj godini u općini Nuštar, na vrijeme dobiju naknadu za novorođeno dijete. Tako je naknada prošli tjedan uplaćena na račune roditelja 9 najmlađih žitelja općine Nuštar.
Već treću godinu zaredom iznos naknade je 3000 kuna jer je početkom 2018. godine ispunjeno obećanje o povećanju naknade za novorođenu djecu te od tada roditelji iz Nuštra, Cerića i Marinaca za novorođenu djecu umjesto 1000, primaju novčanu naknadu u iznosu od 3000 kuna po djetetu. Kako stoji u Odluci o pravima iz socijalne skrbi na području općine, koju je donijelo Općinsko vijeće 29. siječnja 2018. godine, pomoć u iznosu od 3 000 kuna po djetetu može se odobriti obitelji po njihovom zahtjevu uz uvjet da imaju prebivalište na području općine i da je zahtjev podnesen do jedne godine starosti djeteta.
Mali je to doprinos i pomoć roditeljima za prvu ruku, posebice ako se zna koliki su troškovi za opremu za bebe. “Općina se trudi, koliko je to moguće, olakšati roditeljima to prvo vrijeme po dolasku novoga člana obitelji, a u ovo vrijeme epidemije koronavirusa, u kojem su mnogi već osjetili i financijske probleme, svaka pomoć pa tako i ova sigurno dosta znači”, ističe načelnik Drinovac uz čestitku roditeljima na prinovi i želju mališanima za sretno odrastanje.
Za ovu svrhu, inače, u općinskom proračunu za 2020. godinu osigurano je 200 tisuća kuna, što bi trebalo biti dostatno ako se zna da je u 2019. godini u općini Nuštar rođeno 49 mališana te je na ime naknade ukupno isplaćeno 147 tisuća kuna. Ipak, ističu u Općinskoj upravi, nikome ne bi bilo krivo kada bi se planirani iznos za ovu godinu morao i povećavati jer svaki novorođeni žitelj općine više je nego dobrodošao.