Projekt „Zaželi“ u općini Nuštar, nakon nepunih godinu dana od početka provedbe, puno je više od programa aktivacije žena u lokalnoj zajednici

Ured projekta „Zaželi“ u Općini Nuštar radi od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati i otvoren je i za sve dodatne informacije

Kroz projekt je u ovoj općini uposleno 20 žena iz Nuštra, Cerića i Marinaca, a one skrbe za ukupno 80 korisnika, osoba treće životne dobi. Mahom je tu riječ o starim ljudima čija djeca žive u većim gradovima i kojima je potrebna pomoć u nabavci namirnica i lijekova ili u nekim svakodnevnim poslovima.

Jedna od uposlenih u projektu je i Evica Kalaica koja ima 3 korisnice i jednog korisnika. „Zadovoljna sam poslom, odnos prema nama kao zaposlenicama u projektu je korektan, a mogu reći da se obavljanjem ovog posla osjećam korisno za zajednicu u kojoj živim pomažući starijim osobama. Trudim se pomoći im u svakodnevnim obvezama, u pripravljanju doručka, održavanju reda u kući, pri odlasku k doktoru ili po lijekove. Sad već imamo i neku rutinu, no najsretniji su kad je posao ipak malo sa strane, najviše im znače kava, razgovor i duženje“, ističe Kalaica. „Bake se vesele svakom mom dolasku, zajednički kuhamo, pripremamo kolače, kad je ljepše vrijeme malo i prošetamo“, kaže Nada Vulić koja se brine o 4 bake. „Što reći. Korisnicima pomažem u svemu. Prošli mjesec smo pekli kolače, kitili bor, družili se, razgovarali. Imamo stvarno lijep odnos“, kaže nam Kata Plum iz Marinaca. „Moji korisnici su uglavnom svi stariji od 80 godina, te im je svaka pomoć uvijek dobrodošla. Naručujem ih kod liječnika, dostavljam im lijekove, u ovo zimsko vrijeme važno im je da imaju dosta drva pa im pomažem i oko ogrijeva. Zajedno nam je puno lakše“, otkriva nam Mirjana Cikač.

Potrebe su velike i kroz ovaj projekt trudimo se pružiti maksimalnu pomoć starijim žiteljima općine Nuštar“, ističe načelnik Hrvoje Drinovac. Ured projekta „Zaželi“ u Općini Nuštar, inače, otvoren je svaki dan od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati i na raspolaganju je i za sve dodatne informacije.