Općina Nuštar sufinancirat će čipiranje i cijepljenje pasa na području općine u 2020. godini u stopostotnom iznosu sredstvima osiguranim u općinskom proračunu.
Pravo na sufinaciranje čipiranja i cijepljenja pasa ostvaruju mještani s područja općine Nuštar za jednog psa po domaćinstvu. Uvjet je da pas mora biti čipiran u Veterinarskoj stanici Vinkovci te da se u Općinu Nuštar dostavi dokumentacija koja je ujedno i dokaz o izvršenom čipiranju i cijepljenju.
Čipiranje i cijepljenje bit će sufinancirano tako da davatelj usluge dostavi u Općinu račun za izvršenu uslugu u iznosu sufinanciranja u čijem se prilogu nalazi popis korisnika usluga za prethodni mjesec. U svrhu realizacije ove odluke općinski načelnik Hrvoje Drinovac zaključio je Ugovor o sufinanciranju sa zainteresiranom i najpovoljnijom veterinarskom stanicom, a u ovom slučaju to je Veterinarska stanica Vinkovci.
Kako mnogi vlasnici pasa u vrijeme čipiranja i cijepljenja puste pse na ulicu, jer to ne mogu ili ne žele platiti, ovom mjerom trebao bi se smanjiti broj pasa lutalica na ulicama.
Inače, Ministarstvo poljoprivrede sljedeće godine trebalo bi od Svjetske organizacije za zdravlje životinja zatražiti da Hrvatsku proglasi slobodnom od bjesnoće, što bi već te godine moglo rezultirati prorjeđivanjem obaveze cijepljenja pasa. Poznati su, naime, prijepori oko cjepljenja psa svake godine ili rjeđe, svake dvije ili tri godine, ovisno o trajanju imuniteta kojeg za određeno cjepivo garantira njegov proizvođač. Kako ističu u udruzi “Prijatelji životinja”, u Hrvatskoj oko 20 posto pasa nikada nije “vidjelo” veterinara. Postoje, dakle, savjesni vlasnici koji pse cijepe svake godine, što je i prekomjerno, te oni neodgovorni, čiji psi nisu mikročipirani niti cijepljeni. Mikročipiranje štenaca, inače, obavezno je u roku tri mjeseca i vezano je uz prvo cjepivo protiv bjesnoće.