21 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Općina Tovarnik: Stvaranje novih poticajnih prilika za mlade obitelji

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Od preuzimanja funkcije, načelnik općine Tovarnik Anđelko Dobročinac (HDZ), kaže kako je, uz infrastrukturu i gradnju objekata, jedan od važnijih ciljeva bilo oživljavanje društvenoga života na području općine.

Nužno je bilo završiti Vatrogasni dom, koji je započet u prethodnom razdoblju, i to nam je u prvoj godini bilo najveće opterećenje jer smo trebali osigurati oko tri milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava za završetak tog projekta. U isto vrijeme nismo htjeli da nam se to osjeti na socijalnim mjerama ili programima poticanja poduzetništva i poljoprivrede i u tome smo uspjeli“, ističe načelnik Dobročinac.

Kada je o velikim projektima riječ najavljuje izgradnju vrtića u Ilači, koji je u projektiranju i Društveno kulturnog centra u Tovarniku.

Vrtić nam je jedan od većih projekata koji je u provedbi, sredstva su osigurana preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a trebao bi biti završen za godinu i pol do dvije godine. Također, kroz sustav Urbano područje Vukovar radi se projekt za Društveno kulturni centar u Tovarniku. Sredstva su osigurana kroz ITU mehanizam, još ne znamo datume raspisivanja natječaja, ali mi smo tu spremni i idemo s projektiranjem“, kaže naš sugovornik.

Dosta sredstava povučeno je i preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako je, primjerice, upravo u u tijeku postupak raspisivanja natječaja za saniranje divljeg deponija Mrcinište u Tovarniku projekta ukupne vrijednosti 152.000,00 eura koji je sufinanciran s maksimalnih 110.000,00 eura. U Tovarniku je u tijeku i gradnja dječjeg igrališta ukupne vrijednosti 80.000,00 eura uz sufinanciranje u iznosu od 30.000,00 eura EU sredstvima preko LAG-a Srijem.

Imamo dosta tih većih projekata, ali jednako važni su nam i oni manji projekti i programi. Tako smo pokrenuli školu engleskog jezika, školu tambure, školu tenisa… Udruge su one koje nam dosta nose općinu pa tako, primjerice, u nogometu, uz seniorske, u Tovarniku imamo tri i u Ilači jednu mlađu selekciju na što sam ponosan jer mi nismo velika općina, imamo 2067 stanovnika. Isto tako, treba spomenuti kako je naša škola krenula s cjelodnevnom nastavom. Sve su to neke stvari koje zadržavaju mlađu populaciju u općini i mene veseli što imamo tu jednu podlogu i prostor gdje ćemo se razvijati”, ističe načelnik.


Cilj je stvoriti neke nove prilike za mlade obitelji, za djecu, kako bi ih zadržali na području općine. Zato su tu i mjere potpore usmjerene na djecu i mlade, ali, primjerice, i mjere poput one koju od Općine Tovarnik sada kopiraju i drugi, a to je sufinanciranje troškova prijevoza radnika koji rade izvan općine.

Sve su to neke manje mjere, ali pomažu, olakšavaju ljudima i mislim da naši žitelji mogu osjetiti da mi kao jedinica lokalne samouprave stojimo iza njih”, napominje načelnik.

A život na granici ima i neke svoje posebnosti. Stanje sigurnosti je dobro, doznajemo, čemu je znatno pridonijelo osnivanje Vijeća za prevenciju kriminaliteta Srijem, partnerskog tijela općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci i Postaje granične policije Tovarnik. Ono što je problem to je neprotočnost teretnog prometa prema Srbiji i nepregledne kolone kamiona.

Nije tu stvar izbjegavanja plaćanja cestarine, kako se znalo tumačiti. Problem je što s druge strane granice ne postoje adekvatni uvjeti i tu treba raditi pritiske iako je to trebalo i puno prije pa bi problem prevenirali. Ipak, krenulo se u tom smjeru, radi se dodatni trak i vjerujemo kako će se ta situacija poboljšati”, kaže naš sugovornik.

Kada govorimo o budućnosti moja je želja da se mi u općini Tovarnik osjećamo kao da živimo u gradu u smislu standarda. Za to nam u dijelu infrastukture nedostaje, primjerice, kanalizacija. Međutim, to je sada u postupku projektiranja kroz projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području općina Stari Jankovci, Vrbanja, Nijemci i Tovarnik. To je jedan civilizacijski doseg kojemu težimo i to je ono što je dugoročni plan. Ono što je aktualno, to su spomenuta izgradnja vrtića, Društveno kulturnog centra, dječjeg igrališta…, a nadamo se kako ćemo uskoro riješiti i pitanje rodne kuće Antuna Gustava Matoša jer je to jedan jako velik potencijal naše općine kada govorimo o kulturnom turizmu”, ističe Anđelko Dobročinac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno