12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Općina Vrbanja gradi svoj prvi dječji vrtić za 72 mališana

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Općini Vrbanja, uključujući naselja Strošinci i Soljani, trenutno je u provedbi niz velikih projekata od važnosti za ovaj jugoistočni dio Vukovarsko-srijemske županije. Nakon višegodišnje pripreme, konačno je na teren izašla i mehanizacija s povijesnom izgradnjom prvog dječjeg vrtića vrijednog 1,6 milijuna eura koji će pohađati mališani Vrbanje i okolnih mjesta. Naime, do sada su, uz sufinanciranje Općine, djeca išla u privatni vrtić susjedne općine.

„Ovo je sada novi veliki vrtić kapaciteta 72 djece uključujući i jasličku skupinu. Financiran je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, europskim novcem i sredstvima koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske. Drago nam je da se taj projekt realizira, a do kraja godine planiramo ishoditi uporabnu dozvolu i staviti ga u funkciju”, najavljuje radišni načelnik u drugom mandatu, Velimir Redl.

Nakon posjete ministra Marina Piletića Vinkovcima, i Vrbanjci su dodjelom ugovora, započeli provedbu projekta Zaželi teškog 1,5 milijuna eura što će na tri godine osigurati posao teškozapošljivim mještankama, a starijima toliko potrebnu skrb u kontinuitetu.

Općina Vrbanja poznata je po izdašnim potporama za poduzetnike, obrtnike, djecu, mlade i obitelji. Naknade za novorođenčad kreću se od 800 za prvo do 3000 eura za peto dijete u obitelji. Ne izostaje općinsko sufinanciranje prijevoza učenika putnika, radnih bilježnica, smještaja u učeničkom domu, a mogu se pohvaliti s tridesetak studenata stipendista, što je za manju općinu hvalevrijedan broj, kaže načelnik.

„Nakon otvaranja europskih granica ni nas nije mimoišao odljev mladih koji su tada bili primorani tražili posao u drugim zemljama. Sada me veseli što se dosta njih javlja i raspituje za potpore kako Općine, tako i države razmišljajući o povratku. Naime, za kupnju ili izgradnju kuće iz proračuna dajemo po 4 000 eura, godišnje potpore za male obrtnike u smjeru novih zapošljavanja i ulaganja u opremu kreću se do 7 000 eura što se pokazalo kao dobra pomoć manjim obrtima odnosno poduzetnicima s do 10 zaposlenih koji ih rado koriste”, potvrđuje.

Čak 400 000 eura vrijedna je izgradnja ceste koja vodi do reciklažnog dvorišta, a financirana iz Projekta Slavonija. Cesta je od gospodarskog značaja i za Hrvatske šume, Općinu i OPG-e, naglašava Redl, a sve nabrojano upravo je u provedbi.


„Vidljiva je njihova velika vrijednost, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za kanalizaciju. Nositelj je Vinkovački vodovod, a Općina Vrbanja u suradnji s Općinama Stari Jankovci, Nijemci i Tovarnik, u okviru zajedničke velike aglomeracije, sudjeluje u sufinanciranju s Hrvatskim vodama u omjeru 20:80. Naime, mi smo tek prije dvije godine spojeni na regionalni vodovod”, podsjeća.

U tijeku je projektiranje, ponavlja Redl te najavljuje do kraja godine, građevinsku dozvolu, završetak projektne dokumentacije za kanalizaciju što će riješiti brojne komunalne probleme na terenu.

FOTO: ARHIVA/Općina Vrbanja

Kvalitetu života u bogom danom prirodnom okruženju spačvanske šume, čelnik Općine Vrbanja mjeri i u trističko-rekreativno-sportskim sadržajima pa je upravo u tijeku izrada projektne dokumetacije za biciklističke staze. Ovdje financijsku potporu pruža Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projektanti su odabrani, a istovremeno je u izradi i dokumentacija za poduzetničku zonu koja je tek prošle godine sudskim sporom vraćena u vlasništvo Općine. Slijedi ishođenje potrebnih građevinskih dozvola i infrastrukturno opremanje kako bi pripremili teren za dolazak i ulaganje potencijalnih investirora…

FOTO: ARHIVA/Općina Vrbanja

Nabrojane velike prate tekući, manji infrastrukturni projekti od pješačkih staza, preko rasvjete, ulaganja u sportske objekte, dječja igrališta, ali i turističke sadržaje.

„Osnovali smo Turističku zajednicu u suradnji s Općinom Bošnjaci i Gradom Otokom. Želimo razvijati i poticati tu granu gospodarstva za koju sve predispozicije imamo”, najavljuje.

Bez suradnje s Vladom RH, raspoloživosti nacionalnih i europskih sredstava, malo toga bilo bi izvedivo. Velimir Redl ističe dobru suradnju s Vukovarsko-srijemskom županijom, no ništa bez dobre pripreme bitnih projekata na kojima i dalje u Općini nastavljaju raditi, a vezano za financiranje u idućem programskom razdoblju.

FOTO: ARHIVA/Općina Vrbanja

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno