Kontaktirajte nas

Aktualno

Operativnim snagama sedam novih vozila

Objavljeno

-

Danas službeno završava projekt EMBER. Riječ je o projektu koji je  financiran IPA programom prekogranične suradnje i čija je vrijednost oko milijun eura. Završna konferencija projekta EMBER održana je krajem prošle godine u Vinkovcima gdje su predstavljene sve provedene aktivnosti koje su se održale kroz 15 mjeseci provedbe projekta. Cilj projekta je jačanje regionalne suradnje kroz zajednički sustav i pristup kao odgovor na poplave sliva rijeke Save u pograničnom području te unapređenje razine spremnosti u izvanrednim poplavama. Projekt službeno završava danas, a jučer je u Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana službena predaja motornih vozila gradskim društvima Crvenog križa, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i Klubu podvodnih aktivnosti. A nabavljeno je sedam novih vozila koja su podijeljena operativnim snagama. Ugovore s predstavnicima službi potpisao je župan Božo Galić, koji je izuzetno zadovoljan ostvarenim u ovom Projektu, a koji je pokrenut, kako kaže, najviše iz razloga što smo prije nekoliko godina osjetili razornu moć prirode i prirodnih katastrofa. Nabavljena je i šatorska oprema za nužno zbrinjavanje stanovništva, mobilna kuhinja, čamci za spašavanje, a pristigla je i nova komunikacijska oprema, jedna od najsuvremenijih na području Hrvatske, puno sigurnija od mobilnih mreža koje u nepogodnim vremenskim situacijama nerijetko zakažu.  Projekt „EMBER- Ever-Moving border emergency response” provodi se u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija.

Provedba projekta započela je 06. listopada, 2016. godine i trajala je do 05. siječnja, 2018. godine, nositelji Projekta su Vukovarsko- srijemska županija i Sekretarijat Pokrajinske vlade Vojvodine, partneri iz Hrvatske su Agencija za razvoj Vukovarsko- srijemske županije Hrast i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a iz Srbije Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Fond „Evropski poslovi“ Vojvodine. Institucije koje su sudjelovale u radu radne grupe su Crveni križ Vinkovci, Hrvatske vode, Hrvatska gorska služba spašavanja, općina Šid, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ Novi Sad, Grad Sremska Mitrovica, Gorska služba spašavanja Srbije, Crveni križ Vojvodine i “Vojvodinašume“. “Ciljevi ovoga projekta su Jačanje regionalne suradnje kroz zajednički sustav i pristup kao odgovor na poplave sliva rijeke Save u pograničnom području, te unaprjeđenje razine spremnosti u izvanrednim poplavama u pograničnim općinama uz sliv rijeke Save.

Kao specifične ciljeve možemo izdvojiti unaprjeđivanje vještina i postupaka snaga za zaštitu i spašavanje i usklađenog djelovanja tijela za upravljanje kriznim situacijama na hrvatsko-srpskoj granici tijekom i nakon poplava, te podizanje svijesti lokalnog stanovništva o djelovanju i obrani u slučaju poplave na hrvatsko- srpskoj granici“, rekla nam je voditeljica projekta Danijela Barišić. Bitno je naglasiti da je kroz Projekt nabavljena sva potrebna oprema za sprječavanje poplava, te je provedena dvodnevna radionica  kroz teoretski i praktični dio. Praktični dio održan je s ciljem osposobljavanja sudionika za rad na specijalističkoj opremi, a teoretski dio u obliku vježbe na vodi na kojoj su sudionici primijenili znanje na specijalističkoj opremi. Kroz ovu aktivnost izrađena su dva elaborata koji će koristiti sudionici vježba. Održana je i zajednička pokazna vježba na području Vukovarsko- srijemske županije u kojoj su sudjelovale snage civilne zaštite Hrvatske i Srbije. Simulacijom poplava prikazani su svi potrebni koraci u sprječavanju širenja poplave i intervencija snaga civilne zaštite te je za potrebe vježbe korištena sva oprema koja je nabavljena kroz projekt.

Aktualno

Počele prijave za 8. Vinkovački triatlon, ove godine trči se u šest kategorija

Objavljeno

-

Napisao/la

    47 pregleda

U našem će gradu za koji tjedan ponovno oživjeti sportski duh jer smo se opasno približili osmom po redu Vinkovačkom triatlonu. Prijave su krenule, svi zainteresirani vremena imaju do 19. kolovoza, a zahtjevna staza ovoga se puta može trčati u čak šest kategorija.

Amaterski sportski klub “Triatlon klub Vinkovci” poziva sve muškarce i žene, mlađe i starije, da se pridruže novom izdanju sve popularnijeg Vinkovačkog triatlona koji u grad na Bosutu dolazi već osmu godinu. Pozitivna iskustva i riječi hvale brojnih trkača pobijedili su i koronu, pa organizaciju ovog natjecanja ništa nije uspjelo pokolebati. Prijave su u tijeku, traju do 19. kolovoza, a za sve natjecatelje koji se prijave do tog datuma kotizacija je 100 kuna.

Kao što je to dosad bilo, sve počinje na vinkovačkoj Banji, a ove godine triatlon će biti održan u subotu 21. kolovoza. U 9 sati bit će podizanje startnih brojeva, u 9:50 organiziran je brifing prije utrke, a start za sve natjecatelje kreće u 10 sati. Za sve one koji to možda nisu dosad zapamtili, recimo još kako je triatlon atletsko natjecanje koje u sebi sadrži tri različite discipline, tako će i natjecatelji vinkovačkog triatlona morati savladati stazu koja obuhvaća 400 metara plivanja, 20 kilometara bicikliranja i 5 kilometara trčanja.

Kako su pojasnili organizatori, prijave su obavezne za sve natjecateljice i natjecatelje, a prijaviti se može putem poveznice: bit.ly/VKtriatlon21. Startni brojevi se podižu na dan održavanja u neposrednoj blizini starta/cilja, a plaćanjem kotizacije svakom natjecatelju je osigurana majica, banana, voda i finišerska medalja. Tijekom trčanja i vožnje bicikla obavezna je majica ili triatlon dres.

Na Vinkovački triatlon se prijavilo već više od 50 trkača, a stazu će sudionici trčati u muškoj i ženskoj konkurenciji u šest kategorija: Do 15 godina (-2006.); 16-18 godina (2003.-2005.); 19-29 godina (1992.-2002.); 30-39 godina (1982.-1991.); 40-49 godina (1972.-1981.); od 50 godina (1971.-).

Triatlon se organizira u suradnji s gradom Vinkovci, Zajednicom športskih udruga grada Vinkovaca, Hrvatskim planinarskim društvom “Cibalia”, Atletskim klubom “Cibalia”, Biciklističkim klubom “Sokol”, Plivačkim klubom “Orion”, ŠRD “Jezero Banja”, Savezom za sportsku rekreaciju grada Vinkovaca “Sport za sve” i Sportskim klubom “Baloo”.

Nastavi čitati

Aktualno

Sjećanje na one koji su utkali svoje živote u temelje današnje Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    150 pregleda

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a koji se obilježava 5. kolovoza, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položilo je zajednički vijenac i zapalilo svijeću za sve poginule hrvatske branitelje i civile. „Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja je dan kada svi skupa trebamo biti ponosni što imamo Hrvatsku državu, koja je nastala na jedan veličanstven način, i moramo se sjetiti svih onih koji su kroz cijelu povijest utkali svoje živote u temelje današnje države Hrvatske”, rekao je župan Dekanić.

Uz izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, na polaganju zajedničkog vijenca sudjelovala su i izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH koju je predvodio načelnik Stožera brigadir Valentin Skroza, zatim Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, koju je predvodio voditelj Službe policije Ante Zovak.  Nazočili su i predstavnici gradova i općina kao i pročelnici upravnih odjela, ravnatelji i direktori županijskih ustanova, vijećnici Županijske skupštine te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije .

Molitvu na groblju predvodio je dekan Vukovarskog dekanata i župnik župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

 

Nastavi čitati

Aktualno

U Spačvi započeli s pripremama za novu sezonu

Objavljeno

-

Napisao/la

    228 pregleda

Foto: db

U vinkovačkom rukometnom premijerligašu Spačvi krenuli su s pripremama za novu sezonu, a prva prozivka održana je na stadionu Cibalije. U odnosu na prošlu sezonu, koja je bila prilično turbulentna i i neizvjesna, u momčadi ima određenih promjena. Otišli su, Marko Buntića u Olympiacos, Matej Radović u Osijek i Filip Grubora u Ohrid, a došli su Ivan Zadro iz Bjelovara, Marin Božičević iz Đakova, Tin Kuže iz Osijeka te braća Nemanja i Bogdan Peštić iz Jedinstva iz Brčkog.

Trener Josip Mečić napominje kako će i ove godine uvodni dio priprema odraditi na stadionu u Lenijama. Osim svakodnevnih treninga u okviru pripremnog programa, najavljuje, odigrat će i osam pripremnih utakmica, a prva je na rasporedu 10. kolovoza i to na vrućem gostovanju u Našicama kod Nexea, najbolje hrvatske momčadi nakon Zagreba.

Što se tiče trenerskog osoblja, u tom segmentu nema promjena, Josip Mečić ostaje šef stručnog stožera, a i u ovoj sezoni asistirat će mu Slaviša Ignjić i Slobodan Pekić. Podsjetimo, rukometaši Spačve zaključili su dugu i tešku prošlu sezonu porazom u Bjelovaru 31:25. Gust raspored uzeo je svoj danak, malo je ponestalo svježine i domaćin je to iskoristio i na kraju zauzeo drugo mjesto u Ligi za ostanak dok su Vinkovčani sezonu završili na trećem mjestu. Inače, od sljedeće sezone kreće novi ustroj Paket24 Premijer lige. Liga se dijeli na dvije skupine po 8 ekipa, a Spačva će prvi dio sezone igrati u skupini s prvakom PPD Zagrebom.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 17 minuta

Počele prijave za 8. Vinkovački triatlon, ove godine trči se u šest kategorija

U našem će gradu za koji tjedan ponovno oživjeti sportski duh jer smo se opasno približili osmom po redu Vinkovačkom...

Aktualnoprije 59 minuta

Sjećanje na one koji su utkali svoje živote u temelje današnje Hrvatske

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a koji se obilježava...

Aktualnoprije 2 sata

U Spačvi započeli s pripremama za novu sezonu

Foto: db U vinkovačkom rukometnom premijerligašu Spačvi krenuli su s pripremama za novu sezonu, a prva prozivka održana je na...

Aktualnoprije 4 sata

Jedna novozaražena osoba u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata, PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena je  jedna...

Aktualnoprije 4 sata

U svitanje 4. kolovoza 1995. počela je Oluja…

Na današnji dan prije 26 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri...

Aktualnoprije 6 sati

Veterani naše županije na komemorativnom skupu na Stipića livadi

Dvadesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije prisustvovalo je komemorativnom skupu na Stipića livadi iznad Doljana, u...

Aktualnoprije 20 sati

Tehnički upis više od 21.100 studenata na ljetnom upisnom roku

Upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka uspješno su tehnički završeni na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih...

Aktualnoprije 21 sat

Domagoj Bubalo prvak Hrvatske u kategoriji 30+

U organizaciji Hrvatskog teniskog saveza veterana i Teniskog kluba „Županja 1881” održano je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske 2021. koje je okupilo...

Najčitanije