19 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Oporba bez konkretnih prigovora, gradonačelnik kratak i jasan

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Velikoj gradskoj vijećnici održana je 11. sjednica Gradskog vijeća grada Vinkovaca.

U prvoj točki dnevnog reda našlo se godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Vinkovaca za 2021. godinu o čemu je izvijestila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić. Točka je prihvaćena većinom glasova, a gradonačelnik Ivan Bosančić proteklu godinu ocijenio je zadovoljavajućom.

„Ako se vratimo u 2021. znamo koliko je bilo razmišljanja, problema zbog pandemije i svega što se događalo te u kojoj je to sve mjeri utjecalo na gospodarstvo. Mnoge smo stvari do sada već i zaboravili, ali ključno je u tim trenucima bilo sačuvati sustav jer se u određenim periodima nije niti radilo. Izvršeno je gotovo 250 milijuna kuna i možemo biti itekako zadovoljni jer to je jedno od najvećih izvršenja koje je do sad Grad Vinkovci imao. Želim se zahvaliti svojim suradnicima i svima onima koji su doprinijeli da dodatnim snagama napravimo toliko posla. Nadamo se da ćemo ove godine imati malo veće izvršenje u odnosu na 2021. Idemo istim tempom, idemo ostvariti sve što je moguće za naš grad”, rekao je Bosančić.

Gradski vijećnik Ključa Goran Kajkić izrazio je svoje nezadovoljstvo smatrajući da je proračun iz prošle godine „napumpan” i da su se rashodi nepotrebno povećali za brojne usluge. „Zašto su troškovi usluga toliko povišeni? Koliko se Grad planira još zadužiti? Pitanja su koja je Kajkić postavio Vijeću, na što mu je gradonačelnik rekao kako će zaduživanja i dalje biti, ponajviše zbog brojnih projekata, ali i kredita za novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci. Dosad je iskorišteno 12 milijuna kredita, a u knjižnicu je već uloženo 31 milijun kuna.

Vijećnici su u drugoj točki dnevnog reda raspravljali o financijskom poslovanju tvrtke Polet o čemu je izvijestio direktor Mijat Kurtušić napomenuvši kako je Polet proteklu godinu završio pozitivno.

„Cijene karata nismo povećavali. Razmatramo što nam je prihvatljivo, povećati cijene i rastjerati i ovo malo putnika što imamo ili zadržati povjerenje putnika koje imamo. Autobusne linije smo reducirali kao i svake godine u ovo vrijeme praznika, iako redukcija voznih linija traje već niz godina jer se prilagođavamo tržištu. Za dva tjedna kreće nova školska godina pa ćemo ponovno vratiti neke od linija”, rekao je Kurtušić, prozvan od strane Kajkića i vijećnika Domovinskog pokreta Josipa Krpana za manjak linija prema okolnim mjestima i plaću koja je, kako kažu, više od tri puta veća nego što ju imaju njegovi zaposlenici.

Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela gospodarstva, izvijestio je o Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt „Izgradnja vježbališta i boćališta u naselju Mirkovci“

„Izgradnjom ovog projekta, koji uključuje boćalište i vježbalište ukupne vrijednosti malo manje od 250 tisuća kuna, vjerujem da ćemo doprinijeti kvaliteti života u Mirkovcima, a pogotovo jer će se projekt provoditi na mikrolokaciji koja uključuje igralište NK Sokol. U blizini je i dječje igralište koje smo prošle godine izradili putem sličnog natječaja. Na ovaj način objedinjujemo sportsko-rekreativnu cjelinu u Mirkovcima i našim sugrađanima u tom dijelu grada doprinosimo boljem načinu življenja. Netko će možda reći jeli to prioritet? Naravno da nije i naravno da kako u Mirkovcima tako i u ostalim dijelovima grada postoje važnije stvari od boćališta. Međutim, natječaj je upravo takav, namijenjen toj svrsi, imali smo pripremljenu dokumentaciju i to smo iskoristili i vjerujem da ćemo uspješno aplicirati natječaj koji je otvoren do početka idućeg tjedna i kroz nekih godinu dana možemo očekivati kako će isti biti završen”, pojasnio je Niče dodavši kako je 90 posto sredstava iz EU, a 10 posto osigurava Grad.

Oporba je pohvalila projekt, a Krpan je napomenuo kako bi se u takve projekte trebalo ulagati puno više budući da u našem gradu i okolici ima izuzetno puno mladih i talentiranih sportaša, osvajača državnih, europskih, ali i svjetskih odličja.

Recimo još kako je posljednja točka dnevnog reda bila Prijedlog Rješenja o imenovanju članova Kazališnog vijeća Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Jednoglasno su za nove članove izabrani Saša Dević, Anica Bilić i Marko Sabljaković.

Gradonačelnik se ispričao za 80 kuna amortizacije

Posebno je zanimljiv bio aktualni sat u kojemu je i ovoga puta glavnu riječ vodio vijećnik Kajkić. Prozvao je Grad Vinkovce kako na određena mjesta zapošljava ljude bez objavljenog javnog natječaja, a na meti je, osim Šokačkog stana, bila i naša medijska kuća Novosti. Želimo istaknuti kako u ovom trenutku Novosti nemaju potrebe za zapošljavanjem, a ukoliko bude potrebe za time bit će raspisan Javni natječaj na kojemu ćemo odabrati najkompetentniju osobu za posao.

Gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je kako on o zapošljavanjima ne odlučuje.

„U svim ustanovama postoje direktori koji donose odluku o zapošljavanju. Ja sam član Skupštine određenih poduzeća, ali zadnju riječ daju direktori”, istaknuo je.

Kajkić se dotaknuo i već poznate teme teambuildinga kada je prozvao Grad da je, na čelu s Bosančićem, besplatno uzeo kombi Gradskog Muzeja i Crvenog križa.

Gradonačelnik odgovara kako nije bilo troška na tuđi račun.

„Vođa sam tima koji radi u gradskoj upravi i na važnim projektima pa sam osjetio potrebu da odemo na zajednički teambuilding. Važno je reći da nijedan trošak nije išao na Grad Vinkovce niti na bilo koga drugoga. Kombi smo uzeli od gradskih ustanove s kojima često surađujemo, zajedno stvaramo projekte, pa na koncu i te kombije. Ispričavam se za tih 80 kuna amortizacije koliko smo napravili, to je naš grijeh i mi ćemo to platiti. Drugog troška nije bilo, sve smo platili od vlastitih primanja”, rekao je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno