24 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Oprez, eurocent nije lipa – uzmite kusur!

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

S novom godinom stiže nova valuta. Uz sveprisutnu inflaciju, građani strahuju od dodatnog rasta siromaštva.

Hrvatska je ispunila kriterije za preuzimanje eura. 1. siječnja postaje 20. članica eurozone.

Medijalna plaća od 6 500 kuna, u eurima iznosi 862,70, a mirovina za više od 200 000 umirovljenika 238,90 eura €.

Ekonomski stručnjaci savjetuju što žurnije premošćivanje psihološke barijere u kojoj ćemo stalno imati potrebu preračunavanja u kune. No, u trenutku kada Hrvatska prijeđe na euro, kuna odlazi u povijest i što prije to prihvatimo, lakša će biti prilagodba novoj platežnoj valuti.

Zaokruživanje cijena, realna je opasnost i nije opravdano, kažu iz Udruge potrošača. Moglo bi se dogoditi da frizura od 100 kuna, konvertirana u euro stoji 13 eura i 27 centi, a frizer ju zaokruži na 15 eura. Ili, kava od 10 kuna koja će koštati 1,20 €, ugostitelj, primjerice zaokruži na euro i pol. Kupci takve trebaju detektirati i izbjegavati jer eurocenti nisu lipe i imaju veću vrijednost, kaže struka. Kupujte tamo gdje je jeftinije i gdje vam ne gule kožu, slikovito poručuju ekonomski znalci.

“Ako je kava euro i 30, tako će i ostati. Na kraju krajeva, poznavajući mentalitet naših ljudi, mislim da će biti puno bolji bakšiš za naše konobare jer će sigurno na početku tih 20 centi, dok ljudi ne osjete što je 20 centi, ostavljati konobarima”, kaže jedan voditelj ugostiteljskog objekta.

Dvojno iskazivanje cijena obveza je od prvog ponedjeljka u rujnu i trajat će cijelu 2023. godinu, a vrijedi i za bankomate i banke.

Prva dva tjedna u siječnju obje će valute biti ravnopravno sredstvo plaćanja, ostatak će se vraćati u eurima, a nakon sredine siječnja i sva plaćanja.

Za one koji gotovinu čuvaju kod kuće, ne postoji krajnji rok za zamjenu jer će se kune u bilo kojem trenutku u budućnosti moći zamijeniti za euro u Hrvatskoj narodnoj banci.

Zamjena kovanica ograničena je na tri godine. Zamjena gotovog novca prema fiksnom tečaju konverzije bit će moguća tijekom cijele 2023. godine u poslovnicama svih banaka, Fine, Hrvatske pošte i HNB-a, ali ne i u mjenjačnicama.

Nitko neće smjeti zaračunati proviziju već će se ta transakcija provoditi besplatno. No, u bankama, Pošti ili Fini postojat će ograničenje količine novčanica i kovanica na 100 komada, uz zamjenu bez naknade.

I kao što već znamo, 1 € = 7.53450 kn – fiksni tečaj konverzije bez naknade uz zamjenu kreće tek od nove godine u banci, FINA-i i Pošti traje cijelu 2023.g. U Vinkovcima su neki trgovci već krenuli s dvojnim cijenama, stoga oprez pri kupnji – manje je više!

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno