- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U okviru provedbe projekta “Poduzetničko informiranje i umrežavanje”, koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Tehnološki park Vinkovci organizirat će ukupno 28 info radionica namijenjenih poduzetnicima i poduzetnicima početnicima s ciljem povećanja informiranosti i poboljšanja umreženosti malih i srednjih poduzetnika na području grada Vinkovaca i cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Projektom je predviđeno i održavanje 5 okruglih stolova, konferencija te provedba individualnih savjetovanja. Ukupna vrijednost projekta je 472.197 kuna, od kojih su 329.772 kune bespovratna sredstva.

Razdoblje provedbe projekta je 18 mjeseci. “Projektom se želi poboljšati poduzetnička klima, pokrenuti postojeće poduzetnike i one koji to žele postati na što bolje korištenje pomoći i mjera koje su im dostupne, a koje se trenutno vrlo slabo koriste. U sklopu provedbe održali smo dvije informativne radionice. Prva informativna radionica održana je u suradnji s Ekonomskom i trgovačkom školom Ivana Domca i profesoricom Ikom Pejanović, a sudionici su bili učenici kao potencijalni budući poduzetnici. Tema druge informativna radionice bila je financijski izvještaji i analiza financijskih izvještaja”, ističe Melita Meštrović, zamjenica direktora u Tehnološkom parku.

Do kraja mjeseca će, napominje, organizirati još dvije informativne radionice. Prva, na temu uvođenja ISO standarda odnosno implementacija zahtjeva međunarodnih normi u vlastite sustave upravljanja, bit će održana 23. veljače.

“U nekoliko desetljeća implementacije dogodile su se velike promjene kako u normama tako i u poslovanju gospodarskih subjekta koji su ih implementirali. Velike prednosti su ostvarile one tvrtke koje su implementirale zahtjeve ISO normi i iskoristili sve alate iz normi u vlastitoj organizaciji, u nadzoru i poboljšanju vlastitih usluga ili proizvoda, ustroju, nadzoru i mjerenju svojih procesa, analizi rizika na korporativnom i procesnom nivou, analizi vlastite usklađenosti sa zakonskim zahtjevima i ostalim zahtjevima zainteresiranih strana, donošenju odluka temeljem mjerenih vrijednosti i s ciljem smanjenja rizika poslovanja, povećanja sigurnosti od ekoloških, sigurnosnih ili kibernetičkih incidenata i korporativnog i operativnog planiranja usluga ili proizvodnje. Cilj informativne radionice je što jednostavnijim jezikom pojasniti zahtjeve najčešćih normi sustava, mogućnosti njihove integracije, prednosti korištenja ovih alata, najčešće pogreške i moguće rizike implementacije. Informativna radionica je namijenjena i tvrtkama koje imaju i tvrtkama koje nemaju uvedene ISO standarde u sustav svoga poslovanja, različitih djelatnosti, broja radnika i kategorija”, objašnjava Meštrović.

Druga informativna radionica na programu je 25. veljače, na temu internacionalizacije poslovanja i konkurentnosti na Europskom tržištu.

Radionicom će se, ističe, prenijeti sve informacije potrebne za konkuriranje jedne tvrtke na EU tržištu, objasniti ciklus od proizvodnje do konačnog plasmana proizvoda, odnosno prezentiranja proizvoda krajnjem kupcu. Također će se dotaknuti presjeka tržišta po pojedinim konkurentnim državama, te objasniti plasiranje kvalitete proizvoda u omjeru s cijenom. “Vjerujemo da će sve dobivene informacije biti korisne za konkuriranje tvrtki na EU tržištu, a ova radionica je namijenjena svim zainteresiranim poduzetnicima”, poručuje Melita Meštrović. Radionice će održati predstavnici tvrtki Dacta i R solutions u konferencijskoj dvorani Podružnice Tehnološkog parka Vinkovci, Poduzetnički inkubator Vinkovci, na adresi Dragutina Žanića Karle 16 s početkom u 10 sati.