U srijedu 6. ožujka, u novom izdanju Vrela zvuka, Močvarin program koji promovira world music, odlazi u pravu avanturu – u goste nam dolazi grupa koja je spojila modernu, “zapadnjačku” glazbu s tradicijskim elementima. Početak koncerta je predviđen u 21 sat a cijena ulaznice iznosi 35 kn.

PHOENICIAN DRIVE (Belgija)
Web: Bandcamp

Zanima vas glazbeno putovanje u nepoznato? Spajanje naizgled nespojivog? Uživanje u glazbi koju do sada niste mogli čuti previše puta? Otkrivanje mladog benda koji ima itekakav potencijal postati veliko ime za godinu-dvije? Sve to vam nudimo u gostovanju Phoenician Drive u Močvari, a najbolje od svega je da za uživanje u ovom koncertu ne morate biti zaljubljenik u određeni glazbeni žanr jer ovi Belgijci imaju “za svakoga ponešto”.

Phoenician Drive za sebe kažu kako sviraju orijentalni kraut rock, a mi svemu tome dodali i prefiks post. No, bez ozbira kako nazvali njihovu glazbu, Phoenician Drive će vas odvesti na jedinstveno glazbeno putovanje kakvo ste rijetko kada imali prliku doživjeti u domaćim klubovima.

Bend je nastao 2015. s idejom spajanja naizgled nespojivih glazbenih utjecaja. Trebao je to biti “klasični” kraut rock/pishodelični bend na tragu Amon Düül II, Os Mutantes, Can, NEU!, Faust ili Cluster, a onda su članovi benda otkrili istočnjačku glazbu, kako onu tradicijsku, tako i psihodeličnu rock scenu iz Turske koja je bila izuzetno bogata šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Samim time dodali su oud i darbuku u svoj glazbeni set, ubacili istočnjačke elemente u glazbu koju su svirali i dobili – orijentalni kraut rock koji zna iskočiti u druge glazbene okvire – od flamenca preko jazza do balkanskig ritmova.

Phoenician Drive dolaze u Zagreb promovirati svoj prvi, istoimeni album objavljen u listopadu prošle godine za SK Records. Za njega su već dobili mnoge pohvale od strane kritike te pozive za mnoge festivale. S obzirom kako zvuče, ne bi nas čudilo da Phoenician Drive uskoro budu prave zvijezde world music scene. Ne propustite stoga ovaj koncert.

IGRALOM (Srbija)
Web: Bandcamp

Čudnovatu glazbu svira grupa Igralom. Ovaj trojac iz Niša kao osnovu svoje glazbe uzima afrički blues na kojeg onda “lijepe” razne druge glazbene stilove. Uostalom, najbolji opis njihove glazbe dali su sami predstavljajući lanjski album”Sunovrat” (Ammonite/Geenger): “Na ovom albumu možete čuti sudar novog talasa, Afrike i Istoka, saharskog i bliskoistočnog bluza uz eklektični fank, eksploziju na čijim talasima klizi impresionistička lirika.”

Takav spoj donio je uistinu neopisivu i sjajnu glazbu koju je prepoznala i kritika i publika. Koncerti grupe Igralom pravo su nadrealno hipnotičko iskustvo, a “Sunovrat”, kojeg je producirao Chris Eckman, je u mnogim medijima proglašen najboljim regionalnim albumom za 2018. godinu.

“Neprestano na rubu neodoljive aranžmanske disleksije i naoružan nesumnjivim utjecajima afričkog bluesa, drugi album niškog trija Igralom od točke a do točke b vozi uglavnom istom brzinom, a da pritom putovanje nimalo ne dosadi. Dapače, dinamika i uzbudljivost neizbježni su slijepi putnici na svih osam postaja “Sunovrata”. Cijeli album spoj je nespojivog, pri čemu se spojevi ni ne vide, a sve funkcionira.” (Ravno Do Dna)

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.