U OŠ Ivana Mažuranića ove se školske godine provode dva Erasmus+ projekta te su u posljednjem tjednu svibnja prema planu mobilnosti učenici i učitelji ove škole posjetili dvije škole u dvije europske zemlje.

Predstavnici ove vinkovačke škole – pet učenica i dvije djelatnice – u okviru projekta “Gifts of nature” boravile su od 27. do 31. svibnja u Trenčinu, Slovačka. Projekt “Gifts of nature” okuplja škole iz Rumunjske, Španjolske, Turske, Slovačke i Hrvatske, a kao osnovne ciljeve ima podučiti učenike vrijednosti svega što priroda daje tijelu i duši te kroz projektne aktivnosti učiti o mogućnostima korištenja svega što priroda nudi u različite svrhe (prehranu, uljepšavanje, izradu različitih ukrasnih predmeta…), o utjecaju prirodnih proizvoda i boravka u prirodi na zdravlje ljudi, o potrebi očuvanja okoliša i o poduzetničkim mogućnostima vezanima uz prirodu i prirodne proizvode.

U Trenčinu su Vinkovčani predstavili Slavoniju kroz prezentacije o svom školskom vrtu; izradu plakata o različitim vrstama voća, povrća i začinskog bilja koje raste u Slavoniji, njihovim nutritivnim svojstvima i utjecaju na zdravlje; plesanje tradicijskih plesova koji u pjesmama sadrže motive prirode i izradu Smoothieja od sastojaka karakterističnih za Slavoniju – jabuke, jagode, suhe šljive, jogurt i bundevine sjemenke. Boraveći u Trenčinu upoznali su i slovačku kulturu, povijest, znamenitosti ovog grada te su posjetili selo Čičmany u kojem su razgledali tradicijske kuće neobičnih ukrasa.

Dok je jedna grupa učenika i djelatnika boravila u Slovačkoj, troje je nastavnika ove škole
otputovalo u Grčku (Igoumenitsa) na projektni sastanak projekta “Ambassadors for peace”.

Promicanje prijateljstva, tolerancije i miroljubivosti važni su motivi ovoga projekta. Tako su i predstavnici škole produbljivali postojeća i sklapali nova prijateljstva s predstavnicima iz Grčke, Italije, Rumunjske, Francuske i Finske. Uz radni dio, ostalo je dovoljno vremena da se posjete neke znamenitosti domovine demokracije – arheološki lokaliteti u Dodoni i Nekromanteionu, znamenitosti gradova Ioanina i Parga te prirodni rezervat uz rijeku Acheron. Ovaj projekt uskoro se privodi kraju, ali se upravo na ovakvim sastancima rađaju ideje za neku buduću suradnju i nove projekte.

Ovim projektima OŠ Ivana Mažuranića pokazuje veliki trud u promicanju suradnje među školama na europskoj razini, a njihov je trud prepoznat i na eTwinning portalu koji okuplja nastavnike i učenike iz cijele Europe gdje im je dodijeljena oznaka eTwinning škole koju su, ne sumnjamo, svojim radom na međunarodnim projektima i zaslužili.