Foto: Motovun film festival press
Još točno osam tjedana do festivala – program i pretprodaja ulaznica od 1.7. – MFF putuje Hrvatskom od Dubrovnika do Zagreba – za volontiranje se prijavite odmah…
“Imam dva omiljena festivala”, izjavila je početkom godine, u vrijeme dok je planeta bila u dubokom lockdownu, vodeća europska redateljica Agnieszka Holland. “Slični su jer su kratki, intenzivni i na njima možeš susretati kolege filmaše, jer se ne bave nikakvom vrstom promocije. Jedan je Telluride, a drugi je Motovun u Hrvatskoj.”
Tako je u utjecajnom Screen Internationalu javno objavljeno da – u moru tisuća svjetskih filmskih manifestacija – Motovun Film Festival ima posebno mjesto u srcu predsjednice Europske filmske akademije, koja je 2017. godine bila počasna gošća na brdu filmova.
I ove godine Motovun film festival diže svoja platna na brdu filmova, u redovnom terminu posljednjeg tjedna srpnja. Nakon što su nepovoljne epidemiološke prilike prošlog ljeta promijenile koncept festivala – sa samo jednom projekcijom u Motovunu i festivalom koji je nakon toga proputovao kroz 27 hrvatskih gradova – ove godine program se priprema u svojem redovnom izdanju, u pet dana i noći na ulicama i trgovima srednjevjekovnog grada s nezaboravnim pogledom na dolinu rijeke Mirne.
I u svojem dvadeset i trećem izdanju Motovun Film Festival donosi izbor najboljih filmova sezone koji dolaze sa svih strana svijeta, u izboru selektora Milene Zajović i Jurice Pavičića. Program će biti objavljen 1. srpnja, kad počinje pretprodaja ulaznica.
Prestižna kategorija festivala su Motovunski kratki, filmovi u trajanju do 20 minuta, a nagrađeni film dobiva ulaznicu koja vodi u konkurenciju filmova za nagradu Europske filmske akademije. Motovun Film Festival jedan je od 25 europskih festivala s tom privilegijom, osiguravajući na taj način dodatnu međunarodnu vidljivost programu filmova koji su odabrali Inja Korać i Andrej Korovljev.
Organizatori su suočeni s brojnim pitanjima – kako će festival izgledati u uvjetima distance, maski i povećanog opreza?
“Puno je pitanja, u ovom trenutku malo izvjesnih odgovora,“ komentira direktor festivala Igor Mirković. “Naš je cilj održati sve programe na koje su poznavatelji festivala navikli, ali na način da pazimo jedni na druge i osiguramo si maksimalnu sigurnost. Ali u ovom trenutku nitko ne zna što to točno znači – ali o svemu ćemo promptno izvještavati, najnovije informacije uvijek će biti na našoj stranici motovunfilmfestival.com”.
Festival će osmu godinu za redom imati svoje pretpremijerno izdanje u Buzetu, s četiri filma iz programa i festivalom filmova za djecu i mlade pod nazivom Buzz@teen (22-25. 07.). Istodobno s projekcijama u Motovunu, izbor filmova iz programa prikazat će se u Zagrebu (Ljetno kino Tuškanac), Splitu (Ljetno kino Bačvice) i Dubrovniku (kino Jadran).
Nakon Motovuna, filmski program kreće na turneju, kako bi što veći broj gradova Istre i Hrvatske mogao vidjeti poneki film iz festivalske ponude. Završetak turneje, uobičajeno i tradicionalno, bit će u zagrebačkoj Laubi, s desetodnevnim filmskim maratonom najboljeg s motovunskog brda (26.08- 05.09.).
I ove godine Motovun Film Festival poziva volontere da se uključe u festivalsku ekipu – natječaj će biti raspisan još ovog tjedna, s rokom prijave do 13. lipnja.
I na kraj, nikako najmanje važno: osvježavajući vizualni identitet, s kriškama sočnih lubenica i ove godine  potpisuju Klasja&Zita.