Foto: Pula film festival press
Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa.
Pawlikowski je nakon studija književnosti i filozofije na Oxfordu snimio nekoliko iznimno zapaženih i nagrađenih dokumentarnih filmova. Igranim “Posljednje utočište” (2000.) i “Moje ljeto ljubavi” (2004.) osvaja nagrade BAFTA, a svjetsku slavu donosi mu film “Ida”, nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku (2015.) – ujedno i prvi poljski film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.
Nagrade se višestruko nižu i s trostruko nominiranim filmom za Oscara “Hladni rat” (2018.), kojim u Cannesu osvaja nagradu za najboljeg redatelja i još 15 nagrada na relevantnim europskim i svjetskim filmskim festivalima među kojima i brojna priznanja filmske kritike.
Renomirani redatelj predaje režiju i scenarij u Nacionalnoj filmskoj školi u Velikoj Britaniji i Wajda Film School u Varšavi, a boravit će u Puli od 17. do 25. srpnja.