26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022.

Osigurane besplatne povratne karte studentima

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Redovni studenti iz naše županije, koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu, imaju pravo na četiri besplatne povratne karte tijekom kalendarskog mjeseca, a oni koji studiraju u ostalim mjestima, recimo u Zagrebu, Rijeci, Splitu i drugim mjestima, imaju pravo na dvije besplatne povratne karte tijekom kalendarskog mjeseca. Odluka je to Vukovarsko-srijemske županije po kojoj će u ovoj godini sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji od mjesta stanovanja do mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj.

Dobra je vijest i kako redovni studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na besplatnu mjesečnu kartu.

“Mjesečne karte kupuju se isključivo na putničkim blagajnama kolodvora Vinkovci, a pojedinačne prijevozne karte na putničkim blagajnama i u vlaku. Studenti koji žele ostvariti pravo sufinanciranja prijevoza trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a, ukoliko do sada nisu, te kupiti potreban profil za studente Vukovarsko-srijemske županije. Profil po cijeni od 50 kuna student plaća sam i vrijedi za kalendarsku 2021. godinu. Kupljeni profil bilježi sva studentova sufinancirana putovanja. Profil Vukovarsko-srijemske županije studenti će moći izraditi isključivo na kolodvoru Vinkovci uz predočenje osobne iskaznice, potrebno je da im je prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije i dokaza o redovnom studiranju”, objašnjavaju iz Županije. Napominju i kako će sufinanciranje prijevoza trajat do kraja kalendarske godine ili do utroška novčanih sredstava te upozoravaju da, ukoliko student bude bude zlorabio ove pogodnosti, u dogovoru VSŽ s HŽPP-om, gubi sva prava.

“Povratna karta nam je inače oko 130 kuna te nam ovakva pomoć uistinu dobro dođe. Studentski život je skup, pogotovo u Zagrebu, i svaka ušteđena kuna je od velike pomoći. Ovako dođem kući dva puta mjesečno, a da nemamo besplatne karte dolazila bi, vjerojatno, jednom u dva mjeseca”, priča nam Mia Tustanovski, do nedavno učenica vinkovačke Gimnazije, a sada studentica komunikologije Hrvatskih studija u Zagrebu.

Ema Salopek, koja u Osijeku studira na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, ističe kako karta do Osijek nije toliko skupa, studentska povratna je 25 kuna, ali kada se zbroje četiri karte mjesečno onda je to ušteda od 100 kuna. “Tko stanuje u Osijeku njemu je to odlično, svaki vikend dolazi kući besplatno, a i nama koji putujemo dobro dođe, ostane 100 kuna za kavu”, kaže Ema.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno