18 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Osijek će dobiti tri nova reciklažna dvorišta

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio plan gospodarenja otpadom, a Grad se uspješno prijavio na tri javna poziva Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša i energetike: za sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te za provedbu izobrazno – edukativnih aktivnosti u gospodarenju otpadom. Ovim je pozivom na području Hrvatske osigurano više od 200 milijuna kuna, od čega je Osijeku odobreno 8 milijuna kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Sredstva za provedbu projekta sufinanciraju se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija i to u iznosu 85% iz državnog proračuna te 15% iz proračuna Grada.

Grad će tako nabaviti ukupno 31.600 posuda za prikupljanje odvojenog otpada i to 15.500 za plastiku, a 16.100 za biootpad. Ovim natječajem završit će se proces izgradnje sustava odvojenog prikupljanja otpada od vrata do vrata započet prije više godina.Na kraju ovog procesa, svako kućanstvo imat će plavu posudu za odvojeno prikupljanje papira, žutu posudu za plastiku (koja se do sada prikupljala u vrećicama),smeđu posudu za biorazgradivi otpad te zelenu posudu za miješani komunalni otpad.


Kada je riječ o izgradnji reciklažnih dvorišta, Osijek će pored postojećeg na Jugu II dobiti još tri: u Gornjem i Donjem gradu te u Retfali. Takva dvorišta pokazala su se kao jako dobar koncept jer više od 2000 građana dolazi svaki mjesec na Jug II. Nova dvorišta bit će modernija, ispravit će se određeni nedostatci uočeni kod postojećeg dvorišta te će proces odvojenog prikupljanja otpada i dalje rasti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno