14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Osijek dobio uređaj za mjerenje koncentracije peludi u realnom vremenu

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj s najsuvremenijim uređajem za mjerenje koncentracije alergenih peludi vrijednim 1,2 milijuna kuna, a koji će omogućiti praćenje i prenošenje podataka u realnom vremenu, istaknuto je danas na predstavljanju uređaja na krovu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Riječ je o prekograničnom projektu Hrvatska-Srbija “Real for All” vrijednom 625 tisuća eura, koji se s više od 530 tisuća eura sufinancira iz EU fondova, a sam uređaj u cijelosti je financiran EU sredstvima. Nositelj projekta je Institut BioSenseiz Novog Sada, a projektni partneri su: Grad Osijek, Odjel za matematiku Sveučilišta J.J. Strossmayerau Osijeku te Poljoprivredni fakultetu Osijeku.

Uvođenjem očitavanja i mjerenja koncentracije peluda alergenih biljaka u stvarnom vremenu omogućit će se točno praćenje alergena u zraku te trenutačno informiranje javnosti preko web platformi i mobilnih aplikacija za smartphonove. Time će se poboljšati kvaliteta života osoba koje boluju od sezonskih alergija.

Uređaj je trenutačno u probnom radu, a u nastavku projekta radit će se na optimalizaciji i kalibraciji algoritama za identifikaciju peludnih zrna kao i peludi breze, trava i ambrozije koji su najznačajniji uzročnici sezonskih alergija u regiji, te na izradi prognostičarskog modela za kratkoročno i dugoročno predviđanje koncentracije peludi. Prema planu, uređaj će u punoj funkciji biti od proljeća iduće godine kada će svim građanima i turistima postati dostupne i web stranica te mobilna aplikacija za smrtphone (iOS i Android).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno