Osijek bi mogao postati prvi grad u Hrvatskoj koji će uvesti 5G tehnologiju. Europska unija traži da svaka članica do 2020. ima barem jedan grad pokriven super brzim internetom.
Slavonija je poznato IT središte, 5G mreža privukla bi i investitore, pa se Osijek nametnuo kao ozbiljan kandidat. Osijek bi tako bio prvi u sigurnosti u prometu, jer 5G javlja pametnim automobilima gdje i kako izbjeći nesreću. Poljoprivrednici će pak moći pametno musti krave i obrađivati njive. A 5G moći će spašavati i živote, jer će, primjerice, liječnik iz New Yorka, putem te mreže iste sekunde izvoditi operacije – u Osijeku.
“To se može uporediti sa svim velikim civilizacijskim dostignućima u prošlosti. Primjerice, kao što je izum tiskarskog stroja”, rekla je Žana Gamoš, dogradonačelnica Osijeka. Jer, grad se odlučio razvijati kao grad industrije 21.stoljeća.
“Procjenjuje će da će uvođenje 5G na naš nacionalni proračun biti veći za 4,7 milijardi eura. Da će BDP porasti po stanovniku za 1300 eura. Samo to preslikamo na Osijek i imamo odgovor na pitanje – biti prvi”, dodaje Gamoš.
U Hrvatskoj, Osijek je prepoznat kao ICT inkubator, a 5G će privući i investitore u Slavoniju jer suvremene tehnologije vole velike brzine. I to ne samo u igricama i skidanjima filmova. Iako ćete i njih skidati prije nego skuhate kavu.
No ima i bojazni za zdravlje zbog nove infrastrukture. Strah od zračenja, ali dosadašnja saznanja o novoj tehnologiji govore – straha nema. “Kako kažu, opasnije je jesti crveno meso i sunčati se nego imati 5G mrežu u gradu”, objasnila je dogradonačelnica Gamoš.
Pa će odluku Europske komisije, grad Osijek čuti s malim zakašnjenjem, ali nakon uvođenja 5G mreže, takve vijesti će stizati – iste sekunde.