8 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Andrijaševci: Osim što imaju najljepši vrtić u Hrvatskoj, najavljuju Industrijsku zonu Blace

Više od autora

- vl promo-

U Općini Andrijaševci u posljednje vrijeme ostvareni su brojni projekti infrastrukturnog, gospodarskog, demografskog predznaka.

Načelnik Ante Rajković posebno se ponosi jednim.

„Zasigurno je to rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića koji je proglašen najboljim vrtićem u Republici Hrvatskoj. Radi se o vrlo vrijednoj investiciji za našu općinu, ne samo infrastrukturno nego i u svim onim kadrovskim pitanjima kojima smo zadovoljili. Istaknuo bih da je naš vrtić jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je imao produženi boravak, radio je do 20:30 te mislim kako je to pun pogodak za roditelje koji rade dvosmjenski rad“, istaknuo je.

Čelni čovjek Općine govori kako je definitivno naglasak stavljen na demografiju, a poduzimaju se brojne mjere kako bi se zadržalo stanovništvo, ali i potaknuli ostali da se dosele u Andriješevce i Rokovce.

Nakon Vinkovaca, ova općina bilježi najmanji pad stanovništva u cijeloj županiji. Tome su pridonijele velike pomoći i izdvajanja sredstava za brojne mjere, od poticaja za rođenje djeteta, sredstava za kupnju prve nekretnine, stipendija za studente, mjesečnih karti za školarce, nabavke radnih bilježnica pa do besplatnih instrukcija za državnu maturu.


Demografiju pokreće gospodarstvo.

„Zasigurno jedan od značajnijih projekata, investicijski gledano, su prva i druga faza Industrijske zone Blace u Rokovcima. U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja odradili smo prvu i drugu fazu infrastrukture. To je ono što se ne vidi i što je pod zemljom, ali iziskuje velika materijalna sredstva. Vjerujemo da ćemo za završne radove vrlo brzo moći osigurati sredstva i da će naša industrijska zona vrlo brzo ugledati svjetlo dana i svoje prve investitore, pisma namjere već su tu“, najavljuje Rajković.

U društvu su općina koje najbolje koriste EU fondove i nacionalna sredstva iz brojnih ministarstava. Proračun je 2013. godine iznosio 4,3 milijuna kuna, a kako načelnik kaže, sada se radi o cifri od 26,5 milijuna kuna bez proračunskih korisnika. Na natječajima je ostvarena odlična prolaznost, a one najznačajnije investicije, govori Rajković, ne bi mogle biti riješene iz izvornog proračuna, one su sve financirane ili sufinancirane iz europskih fondova ili putem nacionalnih sredstava. Želja čelnika općine je da se nastavi raditi ovakvim tempom, a ako se ukaže prilika, da se još dodatno „doda gas“.

„Želim istaknuti da trebamo biti svjesni da Općina nikada nije s druge strane nečega, nego da smo otvoreni za suradnju i bilo koju sugestiju. Neka se stanovništvo slobodno obrati nama koji obnašamo dužnosti u javnoj upravi, a mi ćemo nastojati iznaći modele kako da im pomognemo. Želimo biti oni koji osluškuju i na temelju toga donose programe“, zaključio je načelnik Ante Rajković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno