9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

Osječani, Orašani i Vukovarci na Međunarodnoj ljetnoj školi hrvatskoga jezika i kulture „Faust Vrančić“

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture „Faust Vrančić“ i ove je godine održana na otoku Prviću u trajanju od 24. lipnja do 1. srpnja. Ogranak Matice hrvatske u Osijeku i Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar već petu godinu zaredom organizirali su ovu ljetnu školu, a sve se dogodilo pod pokroviteljstvom Đakovačko-osječke nadbiskupije, Osječko-baranjske županije i Grada Vukovara. Prošlogodišnjim polaznicima iz Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku i Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju ove su se godine pridružili učenici Gimnazije Vukovar. Polaznici i voditelji škole bili su smješteni u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci gdje ih je ugostio župnik don Božo Škember koji je ujedno i tajnik ove škole.

Tema je ovogodišnje škole bila hrvatska kulturna baština. Ideja voditeljice škole Ružice Pšihistal bila je u skladu sa smjernicama aktualne Europske godine poučiti mlade polaznike kako razumjeti, štiti i slaviti kulturnu baštinu. Ti su ciljevi povezali brojne edukativno-zabavne i izletničke programe u Šibeniku, Zlarinu i Tijatu. Od znanstvene baštine hrvatskih velikana Fausta Vrančića i Marina Getaldića do bisera hrvatske spomeničke baštine te lokalne glagoljaške i tradicijske baštine otoka Prvića upoznali su srednjoškolci iz Orašja, Vukovara i Osijeka u osmodnevnom programu škole kroz 50 nastavanih sati u šest kreativnih radionica, kao i kroz akademska i terenska predavanja. Sve što su naučili polaznici su prezentirali na završnoj priredbi u klaustru samostana.

Na početku priredbe predstavili su se polaznici scensko-dramske radionice pod vodstvom Teodore Vigato predstavom Kako je nastala bura prema usmenoj predaji zapisanoj u Planinama Petra Zoranića. Polaznici glagoljske radionice pod vodstvom Ivice Vigata predstavili su se slikovnim prikazom ruže vjetrova na kojoj su nazivi vjetrova napisani kurzivnom glagoljicom.

Na radionici medijske pismenosti koju je vodila Đurđa Varzić-Pavković polaznici su naučili kako nastaju tračevi, kako mediji oblikuju mišljenje pojedinaca i društva te na koji se način ostvaruje prikriveno oglašavanje. Polaznici ove radionice izradili su i prezentirali naslovnice tinejdžerskog lista s temom Sedam dana na Prviću.

Na jezičnoj radionici koju je vodila Vesna Karaula polaznici su primijenili jezičnu normu u govornoj praksi rješavajući problemske zadatke iz morfologije, sintakse i leksikologije, a publika je mogla poslušati njihove literarne radove na temu Od Osijeka do Prvića.

Polaznici folklorističke radionice koju su vodile Ružica Pšihistal i Ljubica Nedić prezentirali su što su o životu na Prviću i o lokalnim usmenim predajama čuli od kazivačica Ivanice Zanze i Jagode Bokulić te kazivača Mire Vlahova.

Na tehničkoj radionici koju je vodila Ksenija Kralj polaznici su izradili makete Faustovih izuma i pripremili prezentaciju pod nazivom Utjecaj Faustovih izuma na sadašnjost, snimili kratki film koji prikazuje sve aktivnosti ovogodišnje ljetne škole i izradili privjeske sa školjkama podijelivši ih kao suvenire na kraju priredbe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno