13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

Osmi dan po Uskrsu slavimo Bijelu nedjelju

Više od autora

- vl promo-
Danas slavimo Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju, kada se Isus ukazao svojim učenicima u svoj svojoj slavi te ih pozvao da čvrsto povjeruju u njega i u njegovo Uskrsnuće.

U prvim stoljećima kada su se krstili odrasli tijekom vazmenog bdjenja, u svetoj noći, dobivali su bijele haljine. Nosili bi ih cijeli tjedan, a vraćali na nedjelju nakon Uskrsa koja tako dobiva naziv Bijela nedjelja.

U mnogim župama se tako organizira i Sveta pričest, a na svetim misama čita se jedno od najljepših evanđelja koje govori o Uskrsu.

Radi se o odlomku iz Ivanova evanđelja u kojem se govori o ukazanju uskrslog Krista apostolima prvi i osmi dan. Isusovi učenici su ostali razočarani, tužni i u strahu nakon Isusova mučenja, muke, razapinjanja na križ i ukopa.

Izgubili su nadu, smisao i životne orijentire. Nakon svih tih događaja okupili su se u jednu prostoriju i zatvorili se kako ih ne bi pronašli oni koji su pogubili Isusa. Dok su tako u zatvorenoj prostoriji sjedili i čekali, a ne znajući što čekaju, dođe Isus i stane među njih.

Možemo pretpostaviti koliki je nastao nemir u već strahom ispunjenoj prostoriji s preplašenim apostolima. Isus ih pozdravlja pozdravom koji im je u tom trenutku možda najpotrebniji: “Mir vama”. I odmah pokazuje svojim učenicima probodeni bok te ruke kao znak i potvrdu kako je uistinu On onaj koji je mučen, razapet i pokopan.

Bijela nedjelja je posvećena i Božjem milosrđu, a koje je promovirala poljska redovnica sv. Faustina Kowalska. Neslužbeno se slavi od 1985. godine, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetkovinom cijele Rimokatoličke Crkve, 30. travnja 2000., u godini Velikoga jubileja, na dan kanonizacije svete Faustine.

Slika Božjeg milosrđa prikazuje Isusa kako podiže desnu ruku kao znak blagoslova, a lijeva mu je ruka na prsima iz kojih izviru dvije zrake: crvena i bijela.

One označuju krv i vodu koje su potekle kada je Isusovo umiruće srce na križu bilo kopljem probodeno. Ispod slike piše: “Isuse, ja se uzdam u Tebe!”, a cijela slika simbolički predstavlja milosrđe, oproštenje i Božju ljubav.

Prema Dnevniku sv. Faustine, Isus je obećao posebnu zaštitu i milosti, svakom gradu i svakoj kući u kojima će biti izložena ova slika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno