18 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Osobe s invaliditetom sve su prihvaćenije u društvu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

S ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu, 3. prosinca obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom su osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, a procjenjuje se kako oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta.

Najčešća vrsta oštećenja kod osoba s invaliditetom oštećenja su središnjeg živčanog sustava i oštećenja lokomotornog sustava, a brojke UN-a govore da više od milijardu ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta. Preko 100 milijuna osoba s invaliditetom su djeca. Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi oko 512 tisuća osoba s invaliditetom, a u ukupnom stanovništvu osobe s invaliditetom čine 12 % stanovnika. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebice vulnerabilnu populaciju.

Na cilj obilježavanja ovoga dana, a to je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti te senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, podsjeća i Tomislav Velić, predsjednik vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara koja već godinama broji oko 1600 članova. Napominje kako se osobe s invaliditetom dalje susreću s brojnim barijerama, promjene se događaju, ali su jako spore.„Krize u društvu najprije osjete osobe s invaliditetom, osobito sada u vrijeme lockdowna kada su posebno stradale zbog dodatne izoliranosti. Mi pokušavamo poboljšati kvalitetu života osobama s invaliditetom, ali imamo osjećaj da su potpore koje dobivamo na deklarativnoj, a ne na stvarnoj razini”, istaknuo je Velić dodavši da javnost i šira zajednica pokazuju svoju solidarnost i senzibiliziranost, pa su osobe s invaliditetom sve prihvaćenije u društvu.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno