24 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Osposobljena 53 nova lovca u županijskom Lovačkom savezu

Više od autora

- vl promo-

Lovački savez županije Vukovarsko-srijemske osnovan je 1995. godine, a kako je naveo predsjednik Blaženko Bajić, imaju 71 člana s ukupno 2 114 lovaca, od čega su 104 lovca starija od 75 godina i oslobođeni plaćanja članarine, a osposobljeno su i 53 nova lovca.

Članice Saveza gospodare s ukupno 157.090 ha zajedničkih lovišta i s 34.569 ha državnog lovišta. S obzirom na trenutno važeće zakone, niz pravilnika koji su proistekli, a kako bi se što više pomoglo članicama Saveza da u gospodarenju svojim lovištima ispoštuju sve ono što je propisano važećim zakonima te da bi bili ispravni pri inspekcijskim nadzorima, unutar Saveza osnovana su razna povjerenstva, kao što su: povjerenstvo za lovno streljaštvo, za lovnu kinologiju, ocjenjivanje trofeja divljači i za unapređenje lovstva.

Lovačka odličja podijelili su zaslužnim lovcima, lovačkim udrugama i građanima, dok je Povjerenstvo za ocjenjivanje trofeja divljači za zajednička i državna lovišta prikupilo i ocijenilo 386 trofeja divljači. Kako navodi Bajić, iz dana u dan sve je veći broj lisica na našem području, a u zadnjih je nekoliko godina sve prisutniji čagalj čiji se areal proširio na cijelo područje županije zato što nema prirodnih neprijatelja i jako ga je teško uloviti. U njihovim je lovištima sve veći broj lisica koje staništa traže u napuštenim kućama, štagljevima, a građani često prijavljuju njihovu prisutnost u napušenim mjestima.

Županija je prepoznala problem i aktivno se uključila u financiranje odstrela lisice i čaglja tako da je u lovnoj godini 2023./2024. izlučeno 554 lisice i 795 čagljeva. „U cilju promidžbe lovstva naših lovačkih udruga, odnosno naše županije, svake godine planiramo biti nazočni sa svojim štandom na sajmu lova i ribolova u Osijeku kako bi promovirali Lovački savez i udruge”, istaknuo je Bajić.


Treba reći i kako unazad tri godine sudjeluju u organizaciji Vinkovačkih jeseni, u prošloj godini s 36 lovačkih udruga, a devet večeri kuhali čobanac te podijelili preko 3500 besplatnih porcija građanima.

Također, istaknuo je i problem afričke svinjske kuge koja je nanijela veliku štetu i stvorila probleme s kojima se još uvijek bore, a nakon nje se dogodilo nezapamćeno olujno nevrijeme, nanijelo veliku štetu u lovištima misleći na uništena stabla, čeke, hranilišta i lovačke domove, a stradao je i određen broj visoke divljači. Svake godine u drugoj lovačkoj udruzi organiziraju veliki Novogodišnji lov gdje pozivaju sve lovačke udruge da pošalju svoje predstavnike u lovu, a bude nazočno oko 120 lovaca. Kazao je i kako svake godine slave njihovog zaštitnika, Sv. Huberta na koje pozovu predstavnike lovačkih udruga, županije, grada i načelnike općina. „Posebno me veseli da je Županijski lovački savez ostvario odličnu suradnju s udrugama, županijom, gradom i drugim potrebnim službama”, podvlači predsjednik Saveza.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno