Kontaktirajte nas

Aktualno

Ostaju li Vinkovačke jeseni bez svoga znaka?!

Objavljeno

-

Gradonačelnik Ivan Bosančić danas je vijećnike u Gradskom vijeću Grada Vinkovaca informirao o izradi novog znaka manifestacije Vinkovačke jeseni. Vijećnici su upoznati sa zahtjevom obitelji pokojnog slikara i kipara Joze Matakovića, autora znaka Vinkovačkih jeseni, vezano uz korištenje znaka.
Nasljednici su, istaknuto je, jednostrano raskinuli ugovor koji je Grad imao s Jozom Matakovićem te 16. ožujka 2020. godine zaštitili žig Vinkovačkih jeseni u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo.
Slijedom toga od njih se mora tražiti odobrenje za svako korištenje znaka te im se platiti naknada, a za što im je za ovogodišnje Vinkovačke jeseni isplaćeno 50.000 kuna za korištenje znaka za točno određenu namjenu.
Tijekom listopada Grad Vinkovci kontaktirao je vlasnike za informaciju o cijeni neograničenog korištenja znaka na dugoročnoj osnovi. Vlasnici su zatražili iznos od 1.040.000,00 kuna, koji uključuje naknadu za proteklih pet godina i budućih 9 godina, ali s točno određenim mogućnostima korištenja znaka.
Tako su Grad Vinkovci, ali i građani Vinkovaca, ističe se, dovedeni u situaciju da im se uskraćuje nešto što je dugo godina bilo na ponos svih Vinkovčana i prepoznatljiv simbol kako Vinkovačkih jeseni tako i grada Vinkovaca, a što je sam autor dao Vinkovačkim jesenima.
„Mi smatramo da je to prevelik novac samo za korištenje grba, s tim da ni u samom korištenju ne bi bili samostalni. Zato bi krenuli u smjeru izrade novog grba i nakon 55 godina išli u tom smjeru promjene”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
U raspravi o prezentiranoj informaciji sudjelovali su nezavisni vijećnici Mirna Krajina Andričević i Darko Posarić, SDP-ovi Marija Bekavac i Davor Benić te MOST-ova Ivana Popović. Svi su istaknuli značaj znaka koji je simbol kako Vinkovačkih jeseni tako i Grada Vinkovaca, ali se i načelno složili kako je traženi iznos prevelik uz stav kako treba još pokušati pregovarati oko iznosa i uvjeta korištenja znaka.
„To je znak Vinkovačkih jeseni, ali nije znak stvorio Vinkovačke jeseni, stvorili su ih ljudi u ovome gradu. Stvorili su ih oni koji su potaknuli i krenuli s Vinkovačkim jesenima. Građani grada Vinkovaca su trošili svoj novac iz proračuna i stvarali Vinkovačke jeseni”, kazao je zaključno gradonačelnik Bosančić i istaknuo: „Ne dam da itko ucjenjuje niti Vinkovačke jeseni niti Grad Vinkovce. Dok sam ja gradonačelnik na to pristati neću ”.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    43 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    77 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    306 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 minuta

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 27 minuta

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 1 sat

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 1 sat

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 3 sata

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 3 sata

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 6 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije