6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Ostaju li Vinkovačke jeseni bez svoga znaka?!

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Gradonačelnik Ivan Bosančić danas je vijećnike u Gradskom vijeću Grada Vinkovaca informirao o izradi novog znaka manifestacije Vinkovačke jeseni. Vijećnici su upoznati sa zahtjevom obitelji pokojnog slikara i kipara Joze Matakovića, autora znaka Vinkovačkih jeseni, vezano uz korištenje znaka.
Nasljednici su, istaknuto je, jednostrano raskinuli ugovor koji je Grad imao s Jozom Matakovićem te 16. ožujka 2020. godine zaštitili žig Vinkovačkih jeseni u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo.
Slijedom toga od njih se mora tražiti odobrenje za svako korištenje znaka te im se platiti naknada, a za što im je za ovogodišnje Vinkovačke jeseni isplaćeno 50.000 kuna za korištenje znaka za točno određenu namjenu.
Tijekom listopada Grad Vinkovci kontaktirao je vlasnike za informaciju o cijeni neograničenog korištenja znaka na dugoročnoj osnovi. Vlasnici su zatražili iznos od 1.040.000,00 kuna, koji uključuje naknadu za proteklih pet godina i budućih 9 godina, ali s točno određenim mogućnostima korištenja znaka.
Tako su Grad Vinkovci, ali i građani Vinkovaca, ističe se, dovedeni u situaciju da im se uskraćuje nešto što je dugo godina bilo na ponos svih Vinkovčana i prepoznatljiv simbol kako Vinkovačkih jeseni tako i grada Vinkovaca, a što je sam autor dao Vinkovačkim jesenima.
„Mi smatramo da je to prevelik novac samo za korištenje grba, s tim da ni u samom korištenju ne bi bili samostalni. Zato bi krenuli u smjeru izrade novog grba i nakon 55 godina išli u tom smjeru promjene”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
U raspravi o prezentiranoj informaciji sudjelovali su nezavisni vijećnici Mirna Krajina Andričević i Darko Posarić, SDP-ovi Marija Bekavac i Davor Benić te MOST-ova Ivana Popović. Svi su istaknuli značaj znaka koji je simbol kako Vinkovačkih jeseni tako i Grada Vinkovaca, ali se i načelno složili kako je traženi iznos prevelik uz stav kako treba još pokušati pregovarati oko iznosa i uvjeta korištenja znaka.
„To je znak Vinkovačkih jeseni, ali nije znak stvorio Vinkovačke jeseni, stvorili su ih ljudi u ovome gradu. Stvorili su ih oni koji su potaknuli i krenuli s Vinkovačkim jesenima. Građani grada Vinkovaca su trošili svoj novac iz proračuna i stvarali Vinkovačke jeseni”, kazao je zaključno gradonačelnik Bosančić i istaknuo: „Ne dam da itko ucjenjuje niti Vinkovačke jeseni niti Grad Vinkovce. Dok sam ja gradonačelnik na to pristati neću ”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno