Objavljene rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. pokazuju kako je ove godine najveći interes kandidata za studijske programe u području logopedije.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje u ljetnom upisnom roku natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048. U odnosu na protekle godine značajnijih odstupanja nema, pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz područja zdravstva, odnosno Fizioterapija i Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša, te Radiološka tehnologija.

Zanimljivo je i da je po prvi puta primijenjen sustav koji daje savjete za upis alternativnog studijskog programa, odnosno kandidatima je pri upisu studijskog programa, po prvi puta, pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju. Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktoranti s prestižnih sveučilišta. Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta, 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu, 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu, 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru, 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli, 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku, te 78 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat do 17. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.