16 C
Vinkovci
Utorak, 23. travnja 2024.

Ostvario svoj dječački san i uspio u poslu

Više od autora

- vl promo-
Dario
Dario
dario.lamut@novosti.hr

Goran Ferbežar, mladi vinkovčanin, nekada kolega novinar, a danas pčelar sa 150 košnica, kako kaže pčelarstvom se počeo baviti iz hobija, s puno ljubavi i entuzijazma i s tek dvije košnice. No nije u početku sve išlo po planu, prve dvije godine bile su pune pogrešaka i popravaka, a prvi med vrcao je tek nakon te prve dvije godine bavljenja pčelarstvom. Kada je bilo najgore vodila ga je ljubav prema prirodi i pčelama, koja postoji još od djetinjstva. “S pčelarstvom sam se susreo prije 12 godina. Počeo sam s dvije košnice, a od tada svake godine ih je sve više. Trenutno sam na 150 košnica, tako da je sve to od negdašnjeg hobija preraslo u pravi obiteljski posao. Vrlo važno je, prilikom ulaska u ovaj posao, potražiti pomoć stručnjaka Edukacija je dobro došla, no sve pročitane knjige i informacije s interneta ne vrijede bez nekog iskusnog tko će ti sve pokazati i na terenu. Posao je to koji se uči cijeli život, stoga sam sretan što sam upoznao gospodina Marka Kanju, koji ima 50 godina iskustva i koji mi je prenio sve svoje znanje“, kaže Goran. Napominje kako na pčele treba paziti cijele godine, te da posla oko njih ima uvijek, pogotovo u sezoni. Najbolje je pčele što manje uznemiravati, pustiti ih da rade kad god se to može. Prije same zime u jesen i kasno ljeto pčele treba dobro očistiti od pčelinjih grinja, te im ostaviti dovoljno hrane. “Pčelinjak koji nam je lociran na ulazu u Đeletovce za sada se pokazao kao izvrsna lokacija. U blizini su šuma bagrema, polja suncokreta, uljane repice i sve što pčele mogu iskoristiti i iz čega mogu skupiti biljni nektar i pelud i odnijeti u košnicu, a rezultat svega različite su vrste meda i mednih proizvoda. Trenutno proizvodimo cvjetni med, med uljane repice, bagremov, šumski med i med od suncokreta, a ove godine planiramo prvi puta seliti i na lipovu ispašu. Osim klasičnog meda, proizvodimo i med s orašastim plodovima, mješavinu propolisa i meda, cvjetni prah, čisti pčelinji vosak i voštane svijeće“, kaže Goran. Trud i rad ponekad se isplati i kod nas, Goran Ferbežar pravi je primjer za to, njegov dječački san postao je stvarnost i posao kojim prehranjuje obitelj.


Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno