Foto: Aleksandar Ilić
Višestruko nagrađivana manjinska hrvatska koprodukcija, “Otac” redatelja Srdana Golubovića, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma kreće u redovitu kinodistribuciju u kina diljem Hrvatske.
Tako će se od 19. studenog moći pogledati u Zagrebu (kino Tuškanac, kino Metropolis, kino Kinoteka, Cinestar Branimir, Cinestar Kaptol Boutique), Splitu (kino Karaman), Rijeci (Art-kino), Dubrovniku, Đakovu, Osijeku, Varaždinu, a u danima nakon toga i u Metkoviću, Rovinju, Puli i Taboru. Detaljan popis kina i gradova potražite na www.zff.hr.
Podsjetimo, Gorana Bogdana, koji igra glavnu ulogu u filmu, Europska filmska akademija nedavno je nominirala za Europske filmske nagrade u kategoriji Najboljeg europskog glumca. Time je Bogdan postao prvi glumac iz Hrvatske nominiran za tu prestižnu nagradu.
Radnja filma “Otac” temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva “svojevrsnim balkanskim Paris, Texasom” (Vladan Petković, Cineuropa), Goran Bogdan je s pritajenom snagom utjelovio očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.
Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Glavne uloge uz Bogdana nose Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić i Ajla Šantić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.
“Otac” je premijerno prikazan u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). U Puli je, pak, “Otac” osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom 5,0.
Izvor: HAVC