17 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Otimači izgubljenog kovčega (1981.)

Više od autora

- vl promo-Otimači izgubljenog kovčega (Raiders Of The Lost Ark, 1981.), pustolovni film redatelja Stevena Spielberga iz 1981. godine s Harrisonom Fordom u ulozi arheologa i pustolova Indiane Jonesa. Producent filma bio je George Lucas. U filmu, nacisti traže Kovčeg saveza kako bi učinili svoju vojsku nepobjedivom, što je uspjelo Izraelcima u Starom zavjetu. Na Jonesu je da se prvi dočepa Kovčega. Među glumcima koji su se prijavili za ulogu Indiane Jonesa bili su Tim Matheson, Peter Coyote i Tom Selleck. Selleck je bio izabran, ali je bio nedostupan zbog obaveza u televizijskoj seriji Magnum, P.I.. Spielberg je nagovorio Lucasa da angažira Forda jer su producenti Frank Marshall i Kathleen Kennedy bili impresionirani njegovom izvedbom u ulozi Han Sola u filmu ‘Imperij uzvraća udarac’.

Kad je objavljen 12. lipnja 1981. godine, film od 20 milijuna dolara je doživio veliki uspjeh, s lakoćom došavši na prvo mjesto najuspješnijih filmova godine s 384 milijuna dolara. Iduće godine je bio nominiran za osam Oscara, uključujući najbolji film, a osvojio četiri (najbolji zvuk, montaža, vizualni efekti i scenografija). Film je bio hit među publikom i kritikom, pa su snimljena i tri nastavka, ‘Indiana Jones i ukleti hram’ i ‘Indiana Jones i posljednji križarski rat’. Četvrti film, ‘Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje’ objavljen je 2008. godine.

Indiana Jones (Harrison Ford) nije običan arheolog. Kad ga prvi put vidimo, on je negdje u peruanskoj prašumi u godini 1936., izlažući se kritikama i opasnosti (doslovce, s golemom kotrljajućom gromadom kamena) da bi se domogao idola od čistog zlata. Gubi taj artefakt u korist svog najvećeg rivala, francuskog arheologa po imenu Belloq (Paul Freeman) koji se tada sprema ubiti našeg junaka. U prvom od mnogih bjegova koji su gotovo serijski, Indy bježi Belloqu tako da uskače u prikladan avion. Pa onda: boji li se Indiana Jones ičega? Da, zmija. Sljedeći put kad vidimo Jonesa, on je profesor blaga glasa s naočalama. Tada ga iz njegovog sveučilišnog okruženja poziva Marcus Brody (Denholm Elliott) da bi krenuo u potragu za davno izgubljenim Kovčegom Saveza. Čini se da nacisti već tragaju za Kovčegom, koji Hitler želi upotrijebiti da bi njegovi vojnici postali nepobjedivi. Ali da bi našao Kovčeg, Indy mora prvo doći do medaljona kojeg čuva Indyjev stari prijatelj Abner Ravenwood, čija je kći Marion (Karen Allen) očito imala „nešto“ s Jonesom. Unatoč svojim osobnim neslaganjima, Indy i Marion postaju partneri u jednoj pustolovini za drugom, od hodanja po zmijskim jamama Zdenca duša do preživljavanja pirotehničkog otkopavanja svetog Kovčega.

George Lucas je još 1973. godine napisao Pustolovine Indiane Smitha. Kao i ‘Ratovi zvijezda, bila je to prilika da se stvori moderna verzija serijala iz tridesetih i četrdesetih godina. Lucas je razgovarao o konceptu s Philipom Kaufmanom, koji je radio s njim nekoliko tjedana i došao na ideju o Kovčegu saveza kao zapletu. Projekt je stavljen na čekanje kad je Clint Eastwood angažirao Kaufmana za režiju ‘Odmetnika Joseya Walesa’. Krajem svibnja 1977., Lucas je bio na Mauiju, pokušavajući pobjeći od velikog uspjeha svojih ‘Ratova zvijezda’. Prijatelj i kolega Steven Spielberg također je bio tamo, odmarajući se od posla na ‘Bliskim susretima treće vrste’. Dok je gradio pješčani dvorac, Spielberg je izrazio interes za režiju filma o Jamesu Bondu. Lucas je uvjerio prijatelja Spielberga da se dosjetio junaka ‘boljeg od Jamesa Bonda’ i objasnio mu koncept ‘Otimača izgubljenog kovčega’. Spielbergu se svidio pa ga je nazvao ‘James Bond bez hardvera’, iako je junakovo prezime promijenjeno u ‘Jones’.

Sljedeće godine Lucas se fokusirao na razvoj Otimača i nastavka Ratova zvijezda, ‘Imperija uzvraća udarac, tijekom čega su se projektu pridružili Lawrence Kasdan i Frank Marshall kao scenarist i producent. Između 23. i 27. siječnja 1978., devet sati dnevno, Lucas, Kasdan i Spielberg su raspravljali o priči i vizualnim idejama. Spielberg se sjetio onoga kako Jonesa progoni gromada, a Lucas se dosjetio podmornice, majmuna koji salutira nacističkim pozdravom i djevojke koju Jones pokupi u Nepalu. Kasdan je koristio 100 stranica transkripta njihovih razgovora za svoju prvu verziju scenarija, na kojem je radio šest mjeseci.

Spielberg i Lucas se nisu slagali oko junaka: iako ga je Lucas zamislio kao Bondovskog zavodnika, Kasdan i Spielberg su mislili da su ga elementi profesora i pustolova činili dovoljno kompleksnim. Spielberg je imao mračniju viziju Jonesa, zamišljajući ga kao alkoholičara sličnog liku Freda C. Dobbsa, kojeg je u filmu ‘Blago Sierra Madre’ glumio Humphrey Bogart. Ova ideja otpala kad su se radili kasniji nacrti scenarija. Spielberg je zamislio Tohta s robotskom rukom, što je Lucas odbio smatravši to zalaskom u žanr znanstvene fantastike. Jim Steranko, strip-crtač, angažiran je da napravi originalne ilustracije za pretprodukciju, što je izvršilo veliki utjecaj na Spielbergove odluke oko izgleda filma i samog lika Indiane Jonesa.

Kako je film ‘Imperij uzvraća udarac’ u rujnu 1979. godine ulazio u postprodukciju, Lucas je počeo tražiti distributera za ‘Otimače izgubljenog kovčega’. Studiji su bili neodlučni zbog Spielbergova ‘promašaja’ s filmom ‘1941’ (Luda invazija na Kaliforniju), ne vjerujući da bi se mogao nositi s filmom od 20 milijuna dolara koliko bi isplatili za njega. Prigovarali su i zbog toga što bi samo distribuirali film, dok bi filmaši uzeli veći dio profita i puno vlasništvo nad filmom. Unatoč bojazni da će prva sekvenca koštati 20 milijuna dolara, Paramount Pictures je prihvatio pod uvjetom da se snime bar četiri nastavka s LucasFilmom. U travnju 1980. godine je bila gotova peta verzija Kasdanova scenarija, a produkcija je trebala početi u studijima Elstree.

Snimanje je počelo 23. Lipnja 1980. u La Rochelleu, u Francuskoj, sa scenama nacističke podmornice, koja je posuđena iz filma ‘Das Boot’. Bila je to jedna od originalnih njemačkih podmornica koje su preživjele ‘Drugi svjetski rat’. Ekipa se preselila u studije Elstree za scene s Izvorom duša, interijerima hrama u prologu i Marionine gostionice. Za Izvor duša je bilo potrebno 7000 zmija, iako su jedine otrovnice na setu bile kobre. No, jednog je člana ekipe na setu ugrizao piton. Kako bi snimili gdje se Jones licem u lice susreće s kobrom, između Forda i zmije je postavljeno tanko staklo, vidljivo jedino kad ga svjetlo pogodi pod određenim kutom. Za razliku od lika kojeg je glumio, Ford se ne boji zmija; ni Spielberg se nije bojao, ali vidjevši sve te zmije na setu kako gmižu oko njega, ‘htio je povratiti’. U prologu se pojavljuju žive tarantule: mnoge su se morale staviti na Alfreda Molinu ali se nisu micale dok tamo nije stavljena i ženka. Molina je rekao kako je to iskustvo bilo jezivo. Za uvod je napravljena gromada od fiberglasa promjera oko 7 metara, ali Spielberg je to odbio i naložio da se napravi 15 metara veća.

Sve scene u Egiptu i kanjonu gdje Indiana prijeti da će raznijeti Kovčeg snimljene su u Tunisu; mnoge lokacije korištene su prije u Ratovima zvijezda, budući da je dosta ljudi iz ekipe sudjelovalo na oba filma. Bilo je to neugodno iskustvo zbog vrućine i bolesti. Nekoliko glumaca i članova ekipe je oboljelo. Spielberg nikad nije bio bolestan budući da je uvijek jeo konzerviranu hranu koju je donio iz Engleske. Spielbergu se nije svidjelo područje pa je ubrzao predviđeno šestotjedno snimanje na četiri i pol tjedna. Bilo je mnogo improvizacija: scena u kojoj Marion oblači haljinu i pokušava pobjeći iz Belloqova šatora bila je improvizirana, kao i cijela tučnjava kod aviona. Tijekom snimanja te scene, Ford je slomio križni ligament u lijevoj nozi kad mu je kotač prešao preko koljena, ali je odbio medicinsku pomoć; samo je stavio led preko ozljede. Scene tučnjave u gradu snimljene su u Kairouanu; Ford je tada bolovao od dizenterije. Bilo mu je dosta te nije htio snimiti scenu tučnjave između Indiane i mačevaoca. Rekao je Spielbergu, ‘Zašto jednostavno ne ustrijelimo balavca?’. Spielberg se složio, izrezao ostatak scene i snimio skeč u kojem Indiana jednostavno ustrijeli mačevaoca. Kamionsku potjeru u cijelosti je snimila pomoćna ekipa koja je slijedila Spielbergovu priču, iako su dodali scenu u kojoj Indianu vuče kamion. Spielberg je poslije s Fordom snimio sve krupne planove.

Eksterijeri Washingtona snimljeni su ispred gradske vijećnice San Francisca. Pacifičko sveučilište u Stocktonu, u Kaliforniji, poslužilo je kao fakultet na kojem radi Jones. [Izvor: Wikipedia i moj-film.hr]

Osim Harrisona Forda, i također spomenutog Alfreda Moline u filmu su zapažene uloge ostvarili Karen Allen u ulozi Fordove partnerice Marion Ravenwood (ulogu ponovno reprizira u posljednjem nastavku iz 2008.), Denholm Elliott u ulozi simpatičnog šefa katedre Marcusa Brodyja, tu je i neponovljivi Jonathan Rhys-Davis (puno godina poslije patuljak Gimli u Gospodarima prstenova) u ulozi šarmantnog Sallaha. I kako to već biva, pozitivci ne bi bili toliko uvjerljivi da nema i dojmljivih negativaca predvođenih Paulom Freemanom u ulozi Renea Belloqa i posebno Ronaladom Laceyem u ulozi opakog naciste Ronalda Tohta.

TRAILER: RIDERS OF THE LOST ARK [1981]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno