Kontaktirajte nas

Film

Otimači izgubljenog kovčega (1981.)

Objavljeno

-

Otimači izgubljenog kovčega (Raiders Of The Lost Ark, 1981.), pustolovni film redatelja Stevena Spielberga iz 1981. godine s Harrisonom Fordom u ulozi arheologa i pustolova Indiane Jonesa. Producent filma bio je George Lucas. U filmu, nacisti traže Kovčeg saveza kako bi učinili svoju vojsku nepobjedivom, što je uspjelo Izraelcima u Starom zavjetu. Na Jonesu je da se prvi dočepa Kovčega. Među glumcima koji su se prijavili za ulogu Indiane Jonesa bili su Tim Matheson, Peter Coyote i Tom Selleck. Selleck je bio izabran, ali je bio nedostupan zbog obaveza u televizijskoj seriji Magnum, P.I.. Spielberg je nagovorio Lucasa da angažira Forda jer su producenti Frank Marshall i Kathleen Kennedy bili impresionirani njegovom izvedbom u ulozi Han Sola u filmu ‘Imperij uzvraća udarac’.

Kad je objavljen 12. lipnja 1981. godine, film od 20 milijuna dolara je doživio veliki uspjeh, s lakoćom došavši na prvo mjesto najuspješnijih filmova godine s 384 milijuna dolara. Iduće godine je bio nominiran za osam Oscara, uključujući najbolji film, a osvojio četiri (najbolji zvuk, montaža, vizualni efekti i scenografija). Film je bio hit među publikom i kritikom, pa su snimljena i tri nastavka, ‘Indiana Jones i ukleti hram’ i ‘Indiana Jones i posljednji križarski rat’. Četvrti film, ‘Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje’ objavljen je 2008. godine.

Indiana Jones (Harrison Ford) nije običan arheolog. Kad ga prvi put vidimo, on je negdje u peruanskoj prašumi u godini 1936., izlažući se kritikama i opasnosti (doslovce, s golemom kotrljajućom gromadom kamena) da bi se domogao idola od čistog zlata. Gubi taj artefakt u korist svog najvećeg rivala, francuskog arheologa po imenu Belloq (Paul Freeman) koji se tada sprema ubiti našeg junaka. U prvom od mnogih bjegova koji su gotovo serijski, Indy bježi Belloqu tako da uskače u prikladan avion. Pa onda: boji li se Indiana Jones ičega? Da, zmija. Sljedeći put kad vidimo Jonesa, on je profesor blaga glasa s naočalama. Tada ga iz njegovog sveučilišnog okruženja poziva Marcus Brody (Denholm Elliott) da bi krenuo u potragu za davno izgubljenim Kovčegom Saveza. Čini se da nacisti već tragaju za Kovčegom, koji Hitler želi upotrijebiti da bi njegovi vojnici postali nepobjedivi. Ali da bi našao Kovčeg, Indy mora prvo doći do medaljona kojeg čuva Indyjev stari prijatelj Abner Ravenwood, čija je kći Marion (Karen Allen) očito imala „nešto“ s Jonesom. Unatoč svojim osobnim neslaganjima, Indy i Marion postaju partneri u jednoj pustolovini za drugom, od hodanja po zmijskim jamama Zdenca duša do preživljavanja pirotehničkog otkopavanja svetog Kovčega.

George Lucas je još 1973. godine napisao Pustolovine Indiane Smitha. Kao i ‘Ratovi zvijezda, bila je to prilika da se stvori moderna verzija serijala iz tridesetih i četrdesetih godina. Lucas je razgovarao o konceptu s Philipom Kaufmanom, koji je radio s njim nekoliko tjedana i došao na ideju o Kovčegu saveza kao zapletu. Projekt je stavljen na čekanje kad je Clint Eastwood angažirao Kaufmana za režiju ‘Odmetnika Joseya Walesa’. Krajem svibnja 1977., Lucas je bio na Mauiju, pokušavajući pobjeći od velikog uspjeha svojih ‘Ratova zvijezda’. Prijatelj i kolega Steven Spielberg također je bio tamo, odmarajući se od posla na ‘Bliskim susretima treće vrste’. Dok je gradio pješčani dvorac, Spielberg je izrazio interes za režiju filma o Jamesu Bondu. Lucas je uvjerio prijatelja Spielberga da se dosjetio junaka ‘boljeg od Jamesa Bonda’ i objasnio mu koncept ‘Otimača izgubljenog kovčega’. Spielbergu se svidio pa ga je nazvao ‘James Bond bez hardvera’, iako je junakovo prezime promijenjeno u ‘Jones’.

Sljedeće godine Lucas se fokusirao na razvoj Otimača i nastavka Ratova zvijezda, ‘Imperija uzvraća udarac, tijekom čega su se projektu pridružili Lawrence Kasdan i Frank Marshall kao scenarist i producent. Između 23. i 27. siječnja 1978., devet sati dnevno, Lucas, Kasdan i Spielberg su raspravljali o priči i vizualnim idejama. Spielberg se sjetio onoga kako Jonesa progoni gromada, a Lucas se dosjetio podmornice, majmuna koji salutira nacističkim pozdravom i djevojke koju Jones pokupi u Nepalu. Kasdan je koristio 100 stranica transkripta njihovih razgovora za svoju prvu verziju scenarija, na kojem je radio šest mjeseci.

Spielberg i Lucas se nisu slagali oko junaka: iako ga je Lucas zamislio kao Bondovskog zavodnika, Kasdan i Spielberg su mislili da su ga elementi profesora i pustolova činili dovoljno kompleksnim. Spielberg je imao mračniju viziju Jonesa, zamišljajući ga kao alkoholičara sličnog liku Freda C. Dobbsa, kojeg je u filmu ‘Blago Sierra Madre’ glumio Humphrey Bogart. Ova ideja otpala kad su se radili kasniji nacrti scenarija. Spielberg je zamislio Tohta s robotskom rukom, što je Lucas odbio smatravši to zalaskom u žanr znanstvene fantastike. Jim Steranko, strip-crtač, angažiran je da napravi originalne ilustracije za pretprodukciju, što je izvršilo veliki utjecaj na Spielbergove odluke oko izgleda filma i samog lika Indiane Jonesa.

Kako je film ‘Imperij uzvraća udarac’ u rujnu 1979. godine ulazio u postprodukciju, Lucas je počeo tražiti distributera za ‘Otimače izgubljenog kovčega’. Studiji su bili neodlučni zbog Spielbergova ‘promašaja’ s filmom ‘1941’ (Luda invazija na Kaliforniju), ne vjerujući da bi se mogao nositi s filmom od 20 milijuna dolara koliko bi isplatili za njega. Prigovarali su i zbog toga što bi samo distribuirali film, dok bi filmaši uzeli veći dio profita i puno vlasništvo nad filmom. Unatoč bojazni da će prva sekvenca koštati 20 milijuna dolara, Paramount Pictures je prihvatio pod uvjetom da se snime bar četiri nastavka s LucasFilmom. U travnju 1980. godine je bila gotova peta verzija Kasdanova scenarija, a produkcija je trebala početi u studijima Elstree.

Snimanje je počelo 23. Lipnja 1980. u La Rochelleu, u Francuskoj, sa scenama nacističke podmornice, koja je posuđena iz filma ‘Das Boot’. Bila je to jedna od originalnih njemačkih podmornica koje su preživjele ‘Drugi svjetski rat’. Ekipa se preselila u studije Elstree za scene s Izvorom duša, interijerima hrama u prologu i Marionine gostionice. Za Izvor duša je bilo potrebno 7000 zmija, iako su jedine otrovnice na setu bile kobre. No, jednog je člana ekipe na setu ugrizao piton. Kako bi snimili gdje se Jones licem u lice susreće s kobrom, između Forda i zmije je postavljeno tanko staklo, vidljivo jedino kad ga svjetlo pogodi pod određenim kutom. Za razliku od lika kojeg je glumio, Ford se ne boji zmija; ni Spielberg se nije bojao, ali vidjevši sve te zmije na setu kako gmižu oko njega, ‘htio je povratiti’. U prologu se pojavljuju žive tarantule: mnoge su se morale staviti na Alfreda Molinu ali se nisu micale dok tamo nije stavljena i ženka. Molina je rekao kako je to iskustvo bilo jezivo. Za uvod je napravljena gromada od fiberglasa promjera oko 7 metara, ali Spielberg je to odbio i naložio da se napravi 15 metara veća.

Sve scene u Egiptu i kanjonu gdje Indiana prijeti da će raznijeti Kovčeg snimljene su u Tunisu; mnoge lokacije korištene su prije u Ratovima zvijezda, budući da je dosta ljudi iz ekipe sudjelovalo na oba filma. Bilo je to neugodno iskustvo zbog vrućine i bolesti. Nekoliko glumaca i članova ekipe je oboljelo. Spielberg nikad nije bio bolestan budući da je uvijek jeo konzerviranu hranu koju je donio iz Engleske. Spielbergu se nije svidjelo područje pa je ubrzao predviđeno šestotjedno snimanje na četiri i pol tjedna. Bilo je mnogo improvizacija: scena u kojoj Marion oblači haljinu i pokušava pobjeći iz Belloqova šatora bila je improvizirana, kao i cijela tučnjava kod aviona. Tijekom snimanja te scene, Ford je slomio križni ligament u lijevoj nozi kad mu je kotač prešao preko koljena, ali je odbio medicinsku pomoć; samo je stavio led preko ozljede. Scene tučnjave u gradu snimljene su u Kairouanu; Ford je tada bolovao od dizenterije. Bilo mu je dosta te nije htio snimiti scenu tučnjave između Indiane i mačevaoca. Rekao je Spielbergu, ‘Zašto jednostavno ne ustrijelimo balavca?’. Spielberg se složio, izrezao ostatak scene i snimio skeč u kojem Indiana jednostavno ustrijeli mačevaoca. Kamionsku potjeru u cijelosti je snimila pomoćna ekipa koja je slijedila Spielbergovu priču, iako su dodali scenu u kojoj Indianu vuče kamion. Spielberg je poslije s Fordom snimio sve krupne planove.

Eksterijeri Washingtona snimljeni su ispred gradske vijećnice San Francisca. Pacifičko sveučilište u Stocktonu, u Kaliforniji, poslužilo je kao fakultet na kojem radi Jones. [Izvor: Wikipedia i moj-film.hr]

Osim Harrisona Forda, i također spomenutog Alfreda Moline u filmu su zapažene uloge ostvarili Karen Allen u ulozi Fordove partnerice Marion Ravenwood (ulogu ponovno reprizira u posljednjem nastavku iz 2008.), Denholm Elliott u ulozi simpatičnog šefa katedre Marcusa Brodyja, tu je i neponovljivi Jonathan Rhys-Davis (puno godina poslije patuljak Gimli u Gospodarima prstenova) u ulozi šarmantnog Sallaha. I kako to već biva, pozitivci ne bi bili toliko uvjerljivi da nema i dojmljivih negativaca predvođenih Paulom Freemanom u ulozi Renea Belloqa i posebno Ronaladom Laceyem u ulozi opakog naciste Ronalda Tohta.

TRAILER: RIDERS OF THE LOST ARK [1981]

Film

27.7.1978. | Tetovirana veza

Objavljeno

-

Napisao/la

    136 pregleda

Foto: Yan-Chien Chuang

Na današnji se dan 27. srpnja 1978. godine održala hongkonška premijera black-exploatation martial arts filma “Tetovirana veza” (E yu tou hei sha xing | The Tattoo Connection),

Banda na čelu s gazdom Lokom (Chan Sing) krade dijamante od osiguravajuće agencije te traže kupca. Agencija šalje svog najboljeg agenta, bivšeg  CIA operativca Lukasa (Jim Kelly), na lice mjesta u Hong Kong da istraži slučaj. Kelly ipak više vremena provodi po noćnim klubovima “to busy lookin’ good” nego što istražuje slučaj. Međutim, uspijeva izvući informaciju od jednog člana bande i polako ulazi u trag Loku i ekipi. Uz gazdu Loka, bandu čine još nekoliko opasnih faca koji vrijeme provode u obračunima sa drugim bandama i maltretiranju ljudi. Gazda Lok najviše povjerenja ima u Dong Toa (Dorian Tan) koji kontrolira robu i pokušava je prodati prije nego li je se Lucas dočepa. Dong sve vrijeme ima moralne nedoumice u vezi posla koji obavlja i tu dolazi u sukob sa samim sobom, napustiti bandu ili do kraja ostati nedorečen.

U međuvremenu, banditi saznaju za Lukasa i Chan Sing šalje svog glavnog tjelohranitelja (Bolo) da ga ubije. Međutim, Kelly je već na brodu – glavnom sjedištu bande odakle planiraju kriminalne aktivnosti, između ostalog i preprodaju droge – i sve je spremno za finalni obračun…

Tipični eksploatacijski kung fu film tog doba. Nakon što se Jim Kelly ulogom nepotkupljivog Williamsa, proslavio u tada (i danas) izuzetno popularnog filma “U zmajevom gnijezdu” (1973.), kojega je režirao Robert Clouse, nije trebalo dugo čekati da se Kelly vrati na veliki ekran i zasja u vlastitom filmu. Pogotovo, što je Bruce Lee tada već bio mrtav.

Samo godinu poslije isti redatelj Clouse poseže za Kellyjevim vještinama i mišićima u filmu “Black Belt Jones” pokušavši njime stvoriti tamnoputog “afričkog Bruce Leeja”. Iako dominantan, pokazalo se da Jim Kelly nema niti približnu karizmu koju je posjedovao Bruce Lee i vrlo brzo postaje dijelom eksploatacijsko-borilačke mega produkcije, u kakvu se definitivno ubraja i ovaj naslov “Tetovirana veza”. Film kojega biste obično pogledali jednom u životu!

Iako se ponegdje vodi kao nastavak “Black Belt Jonesa”, stvarno, “Tetovirana veza” nema nikakve veze sa svojim prethodnikom, naravno, izuzev glavnog glumca Jima Kellyja, za što su producenti bili svjesni da je taj brend možda značajniji od onoga kojega će Kelly stvoriti u tada novom filmu. I bili su u pravu.

Film je režirao Tso Nam Lee a filmu glume, osim spomenutih, Kellyja, Singa i Tana, legendarni Bolo Yueng, Nami Misaki, Norman Wingrove, Bobby Canaverro i drugi.

“Tetoviranu vezu” mogu preporučiti uglavnom fanovima Jim Kellya (1946-2013). Za istinske ljubitelje kung fu filmova ovdje nema ničega što već nisu vidjeli, a za sve ostale ovaj film vjerojatno nije najbolji uvod u blaxploitation / kung fu produkciju.

Nastavi čitati

Film

26.7.1973. | U zmajevom gnijezdu

Objavljeno

-

Napisao/la

    324 pregleda

Foto: Gil Hubbs

U zmajevom gnijezdu” (Enter the Dragon) je borilački film premijerno prikazan na današnji dan 26. srpnja 1973. godine, samo šest dana nakon smrti svog glavnog protagonista, Bruce Leeja.

Dakle, “U zmajevom gnijezdu” je posljednji film u kojemu je glavnu ulogu ostvario legendarni Bruce Lee, a bio je i prvi kineski martial arts film koji je bio “proizveden” u Hollywoodu, u saradnji Golden Harvesta i Warnera. Iako završna verzija filma nije onakva kakvu je osmislio Bruce Lee, u kojoj je htio da “U zmajevom gnijezdu” ne bude samo borilački film, već da kung fu predstavi kao dio kineske tradicije i kulture, legendarni je Bruce u punom sjaju i snazi eksplodirao u ovom klasiku, koji je začeo svjetsku groznicu borilačkih filmova, a od Leeja stvorio jednu od najvoljenijih ikona modernoga doba!

Leeja, (Bruce Lee) člana hrama Shaolina, majstora fizičkih i duhovnih disciplina borilačkih vještina, posjeti britanski agent Braithwaite (Geoffrey Weeks) kako bi ga nagovorio da se prijavi na ekskluzivni turnir u borilačkim vještinama na otoku koji je u vlasništvu tajanstvenog Hana (Kien Shih). Han je milijarder, bivši član Shaolina, ali je krenuo putem kriminala pa Braithwaite vjeruje kako je turnir samo paravan za ilegalne poslove krijumčarenja droge i prostitucije. Lee baš i nije siguran želi li prihvatiti zadatak, ali kada sazna kako je upravo Han odgovoran za smrt njegove sestre, na čijem se grobu zakleo u osvetu, spremno odlazi na turnir.

“U zmajevom gnijezdu” bez imalo je dvojbe jedan od najslavnijih svjetskih filmova uopće, pripadnik malobrojne skupine onih naslova koji su pripadajuće žanrove toliko nadrasli da su postali njihov sinonim. Ovdje je, naravno, riječ o borilačkom podžanru akcijskog filma, koji svoju omiljenost diljem svijeta bezrezervno duguje nezaboravnom velikanu Bruceu Leeju. Svojim nevjerojatnim borilačkim bravurama koje propituju zakone fizike, ali i neizmjernim šarmom, Lee je postao simbol cijeloga žanra, a njegova nesretna smrt nije ni najmanje utjecala na njegovu slavu, koju nove generacije poklonika neprestano i iznova naglašavaju. Uz Leeja, današnjim je gledateljima posebna zanimljivost u nepotpisanoj ulozi vidjeti budućeg velikana Jackieja Chana, možda jedinoga pravog Leejevog sljedbenika i nasljednika.

Nastavi čitati

Film

Završeno snimanje dugometražnog igranog filma “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića

Objavljeno

-

Napisao/la

    322 pregleda

Foto: Luka Radek i Miljenka Čogelja

U petak, 16. srpnja 2021., u Splitu je završeno snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma “Sigurno mjesto” redatelja Juraja Lerotića koje je započelo 4. lipnja. Trajalo je 30 dana, a snimalo se na brojnim lokacijama u Zagrebu i Splitu.

“Sigurno mjesto” je intimna obiteljska drama čija se radnja odvija unutar nešto više od 24 sata. Damir si iznenada i bez vidljivog motiva pokuša oduzeti život pa majka i brat nemaju drugog izbora nego smjestiti ga u bolnicu. Iako nastoje ostati pribrani, uviđaju da su potpuno neopremljeni za okolnosti u kojima su se našli. U potrazi za pomoći susreću se kaotičnošću sustava, ali i s neuhvatljivošću bolesti, zagonetkom ljudske prirode te na koncu i s brutalnošću i banalnošću kojom se ukazuje smrt.

Naslovne uloge tumače Juraj Lerotić, Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov, a ostale Daria Lorenci Flatz, Igor Samobor, Izudin Bajrović, Katarina Bistrović-Darvaš, Branimir Rakić, Sunčana Zelenika Konjević, Marinko Prga, Mate Gulin i drugi.

Juraj Lerotić je scenarist i redatelj filma, direktor fotografije je Marko Brdar, scenografiju potpisuje Jana Plećaš, kostime Katarina Pilić, masku Matea Katunar, majstor tona je Hrvoje Radnić, a montažer Marko Ferković. Film nastaje u produkciji tvrtke PIPSER d.o.o., a producentica je Miljenka Čogelja.

Juraj Lerotić zasad iza sebe ima uspješan kratki igrani film Onda vidim Tanju, koji je svjetsku premijeru imao na Rotterdam Film Festivalu (Grand Prix Dana hrvatskog filma, Zlatna kolica Zagreb Film festival (program Kockice), nagrada Društva hrvatskih filmskih kritičara Vedran Šamanović za inovativni film, posebno priznanje za kratki film Ljubljana film festivala).

Film je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Izvor: HAVC

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 8 minuta

Povlače se Spar free from keksići od 200 grama

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da se opoziva proizvod Spar free keksići od 200 grama zbog utvrđenog pesticida etilen oksida...

Aktualnoprije 2 sata

Zahtjevi za izdavanje “stare” e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka do 15 sati

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica. Od ponedjeljka, 2. kolovoza,...

Aktualnoprije 2 sata

Zajednička prevencija kriminaliteta Postaje granične policije Tovarnik i općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci

Foto: PU vukovarsko-srijemska  Kako je danas izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u Postaji granične policije Tovarnik u petak, 23. srpnja, održana...

Aktualnoprije 2 sata

44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe: Prijave do 1. rujna

Foto: HTSO Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati od 30....

Aktualnoprije 4 sata

Beach Bot – robot koji ‘češlja‘ plažu i skuplja opuške

Svake godine 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće diljem svijeta. Jednom prilikom završili su u rukama četverogodišnjaka na jednoj plaži...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 193 novooboljele osobe

 U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 193 nova slučaja zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih umrlih osoba od posljedica...

Aktualnoprije 6 sati

Jednomjesečni istražni zatvor vozaču s Kosova zbog mogućnosti bijega

Foto: HRT / IMS Na prijedlog županijskog Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču...

Aktualnoprije 8 sati

Predstavljen VEPAR – projekt koji će umanjiti rizike od poplava u Hrvatskoj

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod svečano su obilježili početak provedbe projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u...

Najčitanije