Otkrivena spomen-ploča kiparici vinkovačkog podrijetla Dini Merhav

0
739

Građansko društvo “Moji Vinkovci” danas je u suradnji sa Židovskom općinom Osijek i gradom Vinkovcima organiziralo otkrivanje spomen-ploče Dini Merhav, rođenoj Gross u znak sjećanja na sve stradale Židove u Holokaustu. Ploča je postavljena na kući obitelji Gross u ulici Jurja Dalmatinca 33, preko puta PIK-ove zgrade.

Dina Merhav izraelska je umjetnica, rođena Vinkovčanka, dobitnica Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” za izuzetna umjetnička ostvarenja postignuta dugogodišnjim bavljenjem grafičkim dizajnom i kiparstvom i promicanje grada Vinkovaca u Europi i svijetu. Dina i njezin brat Danko bili su peta generacija obitelji Gross u Vinkovcima.

“Dina i njena obitelj su jedni od rijetkih koji su uspjeli preživjeti strahote holokausta. 1943. godine su napustili Vinkovce i tako se spasili. Najveći naglasak danas stavljen je na sjećanje na sve stradale, ali i na to da je onih koji su preživjeli jako malo. Naša obaveza je mladim generacijama pokazati i ispričati im sve da shvate što se to točno dogodilo i na koji način možemo odati počast svima njima. Imamo dobru suradnju sa svojim gradom, županijom i Republikom Hrvatskom, ali gledajući stanje Židova u današnjem svijetu moglo bi sve biti puno bolje”, istaknuo je ovom prilikom predsjednik Židovske Općine Željko Beissmann.

Prema riječima predsjednika Građanskog društva “Moji Vinkovci” ovo je drugi značajniji projekt Društva kojem je prethodilo postavljanje ploče hrvatskom ljekarniku i kemičaru vinkovačkog porijekla na glavnoj ljekarni na Korzu.

“Prema popisu stanovništva iz 1931. godine u Vinkovcima je živjelo oko 800 Židova. Činili su vrlo značajan dio građanskog života svojim sudjelovanjem u osnivanju HNK Cibalije, ali i u izgradnji Hrvatskog doma koji je nekada ovdje postojao. Sudjelovali su i u izgradnji mnogih reprezentativnih gradskih vila koje se najčešće mogu vidjeti u ulici Jurja Dalmatinca. Što se tiče aktivnosti Društva, nastavit ćemo suradnju sa Židovskom općinom u Osijeku te nagodinu pokušati realizirati postavljanje obilježja vinkovačkoj sinagogi”, dodaje Paulić.

Postavljanju je u ime grada Vinkovaca nazočio i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji je ovim putem izrazio svoje zadovoljstvo pokretanjem jedne ovakve inicijative u znak sjećanja na sve žrtve stradale u Holokaustu.

Dina Merhav se u Izraelu afirmirala kao grafička dizajnerica te ostvarila i pedagošku karijeru, a od 1984. godine bavi se samo kiparstvom. Najprije je radila u kamenu, a od 1989. godine isključivo u željezu povezujući se i tako sa svojim korijenima u obitelji koja se bavila proizvodnjom predmeta od željeza. Njezine skulpture postavljene su u javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD-u, Makedoniji, Kini te u rodnoj Hrvatskoj, među ostalim i u Vinkovcima gdje je prošle godine uz Bosut u Ulici Josipa Lovretića oblikovan park skulptura iz ciklusa “Ptice u letu” kao svojevrsni “Memorijalni park obitelji Gross”.

Postavljene skulpture autorica je 2013. godine darovala svom rodnom gradu. Jedanaest skulptura dio su njezine izložbe “Ptice u letu” postavljene te godine prvo u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, a potom i u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima. Njima je, prema želji Vinkovčana, dodana još jedna skulptura koja je prema nacrtu Dine Merhav izrađena donacijom vinkovačke tvrtke Unidal. Riječ je o “spomeniku ljubavi” na koji će zaljubljeni Vinkovčani moći staviti lokot kao zalog svoje ljubavi i baciti ključ u rijeku.