24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Otkriveno spomen obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, općina Nijemci i Tovarnik, te Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG-a Vinkovci, danas je kod Inina postrojenja u šumi pokraj Đeletovaca, u sklopu 4. Memorijala hrvatskih branitelja “Šuma Bradarica-Jelaš”, otkriveno spomen obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja. Između ostalih, vijence su položili i odali počasti poginulim hrvatskim braniteljima i predstavnici Grada Vinkovaca, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem. Program memorijala započeo je u jutarnjim satima okupljanjem konjanika u Komletincima, gdje su kod spomenika braniteljima položili vijence i zapalili svijeće, nakon čega su isto učinili i u Nijemcima, uputivši se potom u Đeletovce. Nakon otkrivanja spomen obilježja krenuli su put Tovarnika, gdje će u popodnevnim satima također položiti vijence i upaliti svijeće kod središnjeg spomenika.

Na ovaj način obilježena je 27. godišnjica pogibije trojice izviđača 2. bojne 109. vinkovačke brigade. Naime, 16. travnja 1992. godine, tijekom izvidnice trojica su dragovoljaca, Jozo Budim i Ivica Šimunić iz Tovarnika i Branko Kovač iz Đeletovaca poginula, a dvojica pripadnika specijalnih postrojbi pristiglih iz Međimurja zarobljena i nakon četiri mjeseca zatočeništva oslobođena u najvećoj razmjeni zarobljenika, u kolovozu 1992. u Nemetinu.

Pripadnici 2. bojne 109. brigade branili su Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu na bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu. Ova vinkovačka brigada je prva pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj i kroz njezine postrojbe prošlo je više od 9.600 pripadnika, od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a 24 su i danas na popisu nestalih osoba.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno