18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Otok Slavonske duše: Sjećanjem na Josipa Kosora otvoreno 32. Otočko proljeće

Više od autora

- vl promo-

Večeras je u otočkom Domu kulture održana svečanost otvorenja 32. Otočkog proljeća. Otvorenje pod nazivom „Otok Slavonske duše” ove je godine posvećeno 145. obljetnici rođenja Josipa Kosora, poznatog Otočanina koji je ostao upamćen kao odličan novelist, romanopisac i dramatičar.

Kosor je zajedno sa svojom obitelji s roditeljima iz okolice Drniša preselio u Otok u četvrtoj godini života, a uskoro ga je Slavonija počela inspirirati za književno i dramsko stvaralaštvo. Autor teksta i redatelj današnjeg otvorenja bio je Marko Sabljaković koji nije sakrivao oduševljenje.

„Moram priznati da mi je ovo bio izazov. U stvaranju samog teksta sam uživao, a najviše sam inspiracije crpio iz njegovog djela „Velika autobiografija” i moram priznati da je njegov život, kako je to znao reći profesor Ivica Matičević, vrijedan holivudskog zapleta”, istaknuo je.

Kako kaže Sabljaković, sama ideja otvorenja došla je početkom godine, a najizazovniji dio bio mu je pisanje teksta. Kasnije je održan kasting na kojemu su izabrani najbolji amaterski glumci s područja Vukovarsko-srijemske županije, a redatelj je pohvalio sve glumce da odlično i autentično uprizoruju svoj lik.

Glavna uloga Josipa Kosora pripala je 17-godišnjem Josipu Jurkoviću iz Andrijaševaca.

„Tekst mi nije bilo problem naučiti, a teži posao svakako je bio ukomponirati se s ostalima gdje treba stajati na pozornici i uskladiti sve radnje koje smo trebali raditi. Časti mi je što sam upravo ja glumio Josipa Kosora, ali isto tako osjećao sam jednu veliku odgovornost i drago mi je što ovako mlad mogu igrati glavnu ulogu i pokazati se u pravom svjetlu”, rekao je.


U programu je sudjelovalo oko 100 osoba, od toga je 15 amaterskih glumaca, a ostali su došli iz KUD „Josip Lovretić” Otok, Gradskog zbora Otok, Ženske pjevačke skupine „Igrišće” Županja i Tamburaškog sastava Čilaš.

Ovogodišnje izdanje manifestacije u ime Gorana Jandrkovića, predsjednika Hrvatskog sabora, otvorio je gradonačelnik Josip Šarić.

„Prije 32 godine nekolicina entuzijasta, u vrijeme kada je stvorena hrvatska država, odlučilo je napraviti nešto svoje, nešto za Otok. Manifestaciju, rekao bih, ljubomorno čuvamo i zahvaljujući toj činjenici upisali smo se u kartu najznačajnijih kulturnih i tradicijskih manifestacija u Slavoniji i Hrvatskoj. Generacije prije nas postavile su spomenike Josipu Lovretiću i Josipu Kosoru kako bi poštovali naše velikane. Novije generacije možda ni ne znaju kakve svjetske ljude imamo iz našeg Otoka, a lijepo je vidjeti kakav je nekada život bio u našem gradu”, riječi su Šarića.

„Drago mi je večeras biti ovdje na otvorenju manifestacije koja je primjer mnogim drugima. Ona pokazuje kako se voli, čuvaju i njeguju tradicija, kultura i baština. Svu ljepotu i ljubav prenosite na najmlađe generacije, a za kraj bih rekao jednu izreku koja kaže da je kultura ogledalo jednog naroda”, zaključio je zamjenik župana Franjo Orešković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno