26 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Otvoren novi Vatrogasni dom u Tovarniku, vrijednost 4 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-

Općina Tovarnik obilježava 30 godina postojanja te prigodom Dana Općine organizira niz događanja. Tako je danas svečano otvoren Vatrogasni dom kojeg je financirala Općina iz vlastitog proračuna, a u vrijednosti od 4 milijuna kuna. Nakon toga održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Tovarnik.

Predsjednik DVD-a Tovarnik Ivan Dragičević rekao je kako su do sad bili u maloj zgradi s jednom garažom gdje je mogao stati samo jedan kamion, stoga je izgradnja Vatrogasnog doma od velike važnosti vatrogascima, ali i samoj Općini.

Nakon preseljenja će krenuti s radom u novoj zgradi. „Još nismo preselili jer je jučer došla uporabna i tehnička dozvola, ali u sljedećih mjesec dana bi trebali krenuti s radom u novoj zgradi”, kaže dodavši kako se nadaju svečanijem otvorenju kako bi pozvali dva DVD-a iz Tirola koji su im poklonili dva kamiona.

Načelnik Općine Anđelko Dobročinac ističe kako je vidljiv napredak Općine, što pokazuju rezultati, iako smatra kako uvijek može bolje. “Otvoren je Vatrogasni dom iz vlastitog proračuna Općine Tovarnik u vrijednosti od 4 milijuna kuna, a to je ujedno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata nakon dugog niza godina. Unazad 10 godina nije ništa veće vrijednosti napravljeno”, ističe načelnik.

Imali su problema upravo zato što sredstva nisu povukli iz europskih fondova, stoga su sve morali sami. Unatoč tome, uspješno su realizirali sve zamišljeno. Imaju ambiciozne planove, a cilj je zadržati obitelji u Tovarniku. „Mlade obitelji su bile primorane odlaziti iz Tovarnika, a sad im moramo osigurati  ostanak. Stoga radimo na izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima za djecu i mlade”, dodaje. Imali su malo igralište koje je bilo zahrđano, ali i opasno za život i zdravlje djece, stoga će djeca dobiti novo igralište. Sami time, roditelji će biti sretniji te onda neće biti potrebe za iseljavanjem. Prijavljuju razne projekte, a dobivena je i građevinska dozvola za školsku sportsku dvoranu u Ilači. Potpisali su ugovor s Ministarstvom iz nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a izgradit će područni vrtić s kuhinjom. Ističe kako imaju sportske udruge, školu stranih jezika, ali i školu tenisa. Ulažu u nogometne klubove na što su izrazito ponosni. Također, tu su i mladi vatrogasci, ali fali im infrastrukturni dio.

Župan Damir Dekanić poželio je vatrogascima da što više koriste prostor, a što manje opremu. Isto tako, napomenuo je kako je 146 godina od osnutka Dobrovoljno vatrogasnog društva, a u Republici Hrvatskoj malo je onih koji se mogu pohvaliti tolikom tradicijom. Županija surađuje s Općinom u puno segmenata, od cesta do izgradnje školske sportske dvorane, nogometnih sportskih terena i prekogranične suradnje.

Na otvaranju zgrade Vatrogasnog doma bio je i gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je svim Tovarničanima čestitao Dan Općine, ali i poručio da na današnji dan podvuku crtu i proteklu godinu ostave iza sebe, a isto tako da sve ideje koje su si postavili u sljedećoj godine i ostvare. „Lijepo je danas vidjeti vidjeti novu komunalnu infrastrukturu, ceste, vatrogasne domove, prelijepe dvorane i nove vrtiće. Pred nama je jedan najzahtjevniji zadatak, a to je da oni koji su otišli iz Općine dođu živjeti na ovom prekrasnom prostoru”, rekao je gradonačelnik. Ovo ujedno pokazuje da se u kratkom vremenu, zajedništvom može puno napraviti, zaključuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno