24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Otvorena 3. izložba fotografija 17 mađarskih obitelji iz Vinkovaca i okolice

Više od autora

- vl promo-

3. Izložba fotografija 17 mađarskih obitelji s dugom tradicijom i povijesti otvorena je danas u Mađarskom kulturno-umjetničkom društvu u Vinkovcima. “Izložba je ovo koja je od velike važnosti za mađarsku nacionalnu manjinu, posebice zbog našeg sve manjeg broja, ne samo u Vinkovcima, nego i okolici”, poručila je tajnica Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Vinkovci Marica Ač, dodavši kako do smanjenja dolazi zbog asimilacije sa drugim nacionalnim manjinama.

Cilj je izložbe, kaže Ač, prikazati povijest Mađara, njihove korijene, pretke te kulturu koja se može vidjeti na 53 fotografije koje čine stalni postav ovog kulturno-umjetničkog društva.

„Na fotografijama se jasno može vidjeti mađarska nošnja i naši običaji kroz povijest, a tu je i najstarija fotografija, od preko sto godina koja prikazuje svadbu Mađara”, objašnjava ponosno Marica Ač, rekavši kako su zadnji podaci broja Mađara na području Vinkovaca u velikom padu. „2020. bilježimo broj od 131 Mađara, a u godinama prije čak njih 804. Upravo ovakvim događanjima želimo potaknuti svoju nacionalnu manjinu da se što više izjašnjava i ne zapušta svoje porijeklo te bih se ovim putem htjela zahvaliti svim mađarskim obiteljima na ustupanju fotografija i na povjerenju koje nam na ovaj način ukazuju.”

Otvorenju 3. izložbe nazočio je i gradonačelnik Ivan Bosančić te ukazao na njezinu važnost  za naš grad. „Vinkovci su sve ove godine živjeli u izvrsnoj sinergiji sa mađarskom nacionalnom manjinom gdje smo puno toga naučili od svih onih koji su ovdje došli, a i oni od nas”. Dodao je, također, kako je ovo jedan lijep suživot koji je međusobnim povezivanjem rezultirao da Grad Vinkovci dobije dodatnu dimenziju u kulturnom smislu. „Na tome im hvala, a mi ćemo i dalje ovakva događanja podržavati i sve činiti da mađarska nacionalna manjina još značajnije doprinosi društvenom životu Vinkovaca.”

Izložbu 17 mađarskih obitelji otvorio je Generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik uz pratnju zbora MKUD Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno