5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Otvorena izložba Nikice Josipovića “The Future of Plastic”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Galeriji fotografije Meraja večeras je otvorena prva samostalna izložba Vinkovčanina Nikice Josipovića pod nazivom „The Future of Plastic”.

Izložbu je organizirala Udruga „Artiva“ i to je ujedno i prvi projekt ove nove vinkovačke udruge u kulturi.

Umjetnički izričaj Nikice Josipovića obilježava rad s recikliranom plastikom. „Potaknut činjenicom da svijet oko nas svakim danom postaje sve zagađeniji, umjetnik odlučuje uspostaviti drukčiji odnos s otpadom te ga počinje koristiti kako bi stvorio umjetnička djela. Na taj način daje otpadu estetsku funkciju, a umjetnosti značajnu ulogu u kružnom gospodarstvu”, stoji u deplijanu izložbe.

Kako je večeras istaknuo Nikica Josipović, kada je prije nekoliko godina nabavio 3D printer vrlo brzo odlučio je sam proizvoditi i potrebnu sirovinu.

„Jednostavno nisam više želio kupovati filament i odlučio sam se proizvoditi svoj filament, znači svoju plastiku, koju mogu koristiti u 3D printerima. Općenito volim crtati, a u svemu tome primijetio sam da se od plastike mogu raditi vrlo lijepe slike i skulpture. Počeo sam se time baviti, a evo sad je tu i prva izložba”, kazao je Josipović.

Inspiraciju, između ostaloga, nalazi u poznatim umjetnicima pa se na izložbi može vidjeti njegova umjetnička vizija autoportreta Fride Kahlo, Da Vincijeve Mona Lise ili Michelangelovog Davida, ali i još niz drugih motiva. Osim plastike koristi i druge materijale jer, kaže, sve se može iskoristiti za umjetničko djelo.


Vinkovačkoj publici Nikicu Josipovića predstavlja Udruga „Artiva” koju su nedavno osnovale tri studentice, Jelena Svirčević, Sara Dobošević i Lucija Mijatović. Cilj je, kažu, promoviranje kulture među mladima u Vinkovcima.

„U gradu ima kulturnih događanja i ljudi koji se trude potaknuti kulturnu scenu, ali mislimo da i mi možemo dodati neki svoj „štih” pogotovo za alternativnu mladu scenu. U Vinkovcima ima dosta, recimo tako, mainstream kulture, ali puno mladih koje zanima kultura, njima zanimljive sadržaje traži u drugim gradovima. Nama je cilj da to nađu u svom gradu”, istaknula je Lucija Mijatović.

„Ovu izložbu organizirale smo kako bi istaknule važnost recikliranja u svijetu jer sve ove skulpture su nastale od recikliranog materijala. Tako da želimo podsjetiti koliko je važno pravilno rukovati s otpadom i voditi brigu o okolišu”, istaknula je Sara Dobošević.

Izložba „The Future of Plastic” u Galeriji fotografije Meraja može se pogledati još sutra od 10 do 12 i od 18 do 21 sat, te u nedjelju od 10,30 do 13,30 sati.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno