14 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Otvorene prijave za 2. Vinkovačku čobanijadu 28. svibnja na Šokačkom stanu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Iz Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica svim građanima poželjeli su dobrodošlicu na Šokački stan 28. svibnja na 2. Vinkovačku čobanijadu.

Ove godine zbog prostornih i vremenskih prilika stiže u nešto kasnijem terminu, zadnju nedjelju u svibnju.

U suradnji s Gradom Vinkovci, posjetitelje će počastiti čobancem majstori iz Udruge Ervenica koji pripremaju 500 besplatnih porcija.

Jelo uz koje smo odrastali, dio je našeg mentaliteta pa nema kuće u kojoj se ne kuha, a nijanse recepture tajna su svakog kuhara. Otuda i želja za odmjeriti snage, a pola mjesta već je popunjeno.

Do sada je prijavljeno petnaestak ekipa, a kako je broj ograničen na četrdesetak, iz Udruge ljubitelja kuhanja, pozivaju zainteresirane javiti im se kako bi rezervirali mjesto za svoj kotlić. Upravo svoj kotlić i tajni začini koje koriste pri spravljanju najpoznatije slavonsko-vinkovačke čorbe, ono što trebaju ponijeti sa sobom, a na Čobanijadi će ih dočekati meso, stol i mjesto za kuhanje, najavljuje u ime organizatora predsjednik Udruge Karlo Kovalisko.

Program počinje već od 11 sati za natjecateljske ekipe.

„Službeni dio kuhanja trajat će od podne do 16 sati. Inače, za dobar čobanac vremenski je potrebno oko tri sata, od pripreme do serviranja. Dali smo sat vremena više jer neki majstori pripremaju luk na drugačiji način. Dva sata, odnosno do 18 sati, trajat će ocjenjivanje. Sudački trojac udaca kušat će sve uzorke, nakon čega slijedi proglašenje tri prva mjesta, odnosno najboljeg čobanca 2. Vinkovačke čobanijade”, najavljuje Kovalisko.

ARHIVA

Dodajmo, proglašeno će biti deset najboljih, a za pobjednički čobanac, znaju znalci potrebno je postići određenu gustinu, boju, ukuhanost mesa, prepoznatljiv miris i okus.

Podsjetimo, titulu pobjednika 1. Čobanijade prošle su godine osvojila “Braća” iz Komletinaca.

ARHIVA

„Vinkovci su po meni središte autohtone kuhinje jer se kod nas od pamtivijeka kuhao čobanac, jednako kao i fiš. Siguran sam da smo među najboljim kuharima ovih jela”, poručuje organizator te, u nedjelju, uoči Dana državnosti poziva sve ljubitelje domaće kuhinje i druženja u prirodi na reprezentativni prostor Šokačkog stana do sljedećeg susreta na fišijadi u rujnu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno