Približavanjem početka nove školske godine posebno raste uzbuđenje u domovima prvašića. No, nastavlja se pad broja učenika u prvim razredima. Ove godine imat ćemo 24 razreda prvašića manje nego lani, a u posljednjih 5 godina izgubili smo gotovo 200 razreda. I ove godine velik je broj roditelja zatražio odgodu polaska u školu.

U pet godina broj prvašića manji je za 4 tisuće, što je oko 190 razreda manje, dok broj odgoda polaska u prvi razred varira između 2700 i 3500 tisuće. Odluku o odgodi donose stručna povjerenstva škole i školske medicine, a odgoda se može odobriti samo za jednu školsku godinu, donosi HRT. 

O posljedicama daljnjeg pada broja prvašića i traženju roditelja da odgode polazak djece u školu u Temi dana su govorile gošće prof. dr. sc. Dubravka Miljković sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Elvira Nimac, psihologinja OŠ Dr. Ante Starčević u Zagrebu.

‘Broj odgoda varira od škole do škole. U mojoj školi desetak djece dobije odgodu. Od toga 2-3 roditelja sami to traže. No imam informacije da u drugim školama puno više roditelja traži odgodu i onda kada za to nema osnove’, rekla je Elvira Nimac.

‘Roditelji najčešće govore da im dijete nije spremno za školu pri čemu ne znaju objasniti zašto. Prema mom iskustvu dva su najčešća razloga – visoka očekivanja roditelja i strah da ih dijete neće moći ispuniti pa traže odgodu jer vjeruju da će za godinu dana biti spremniji. Ponekad roditelji traže odgodu i zbog svoje komocije’, objašnjava. Dubravka Miljković poručuje da ako struka kaže da je dijete spremno za školu roditelji bi trebali vjerovati struci.

‘Ali možda nemaju povjerenja prema svom djetetu. Ponekad kažu da dijete nije dovoljno socijalno i emocionalno zrelo, odnosno da se nije u stanju nositi s neuspjehom u školi. To može biti posljedica popustljivog odgoja gdje se dijete štiti od svega. Od rođenja ga se stavi pod stakleno zvono i štiti ga se od svega. U stručnoj literaturi se takvi roditelji zovu – roditelji helikopteri. Kada takvo dijete dođe u školu i krene se uspoređivati s vršnjacima i vidi da možda nije doraslo – tu se slomi’, ističe Miljković.