Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvjestili su kako će cijepljenje protiv gripe centralizirano nabavljenim cjepivom ove godine započeti u srijedu, 6. studenoga i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija.

Nakon svake sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno, na temelju njih se naručuje cjepivo i distribuira prema tim procjenama. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani. Ove godine po prvi je puta nabavljeno i četverovalentno cjepivo koje sadrži četiri podtipova virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za osobe životne dobi 65 godina i starije, za štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, za odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.).

Također, cjepivo je besplatno i za djecu i adolescente u dobi od 6 mjeseci do 18  godina na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu). U slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.. Prvenstvo cijepljenja imaju i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici te trudnice.

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo.

Iz HZJZ-a javljaju kako se svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.