21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Ove smo godine više trošili nego zarađivali

Više od autora

- vl promo-

Blagdani su prigoda kada se cijela obitelj na posebno svečan način okuplja oko stola. Tradicija je to od davnina, a jednako je i danas, uz neke promjene i novine koje je vrijeme neupitno donijelo i na blagdanskoj trpezi.

„Kako se blagdani približavaju, građani se nekontrolirano prepuštaju potrošačkoj euforiji, a vrlo često se kupuje previše te dolazi do bacanja namirnica i njihovog nedovoljnog iskorištavanja”, rekao je na ovu temu predsjednik Centra za zaštitu potrošača Vukovarsko – srijemske županije Nikola Kaselj, dodavši kako je savjet iz Udruge kupovati pametno.

„U trgovinama se počelo događati smanjenje količine proizvoda, a cijena ostaje ista ili pak skuplja te na to treba pripaziti prilikom nabavke”, objasnio je Kaselj. Prosječna plaća u Vukovarsko – srijemskoj županiji manja je dugi niz godina od ostatka države pa je tako i egzistecijalni problem velik. „Prosječna plaća jedne obitelji uspije pokriti 15 do 16 dana na mjesečnoj razini i to one osnovne potrebe” kazao je Kaselj.Ovu godinu, po pitanju financija ocjenjuje kao izrazito potrošačku. „Daleko više trošimo nego što zarađujemo kao društvo. U podijeli prihoda, nekima ide više od ukupnog kolača, nekima manje. Ta nepravednost uzrokuje raskol u društvu, pad kupovne moći za većinu građana, kao i staleške podjele. Bojimo se vremena koje dolazi kao posljedica pandemije”, zaključio je Kaselj. Nadovezao se, također, i na situaciju siromaštva u Vinkovcima. Rekao je kako je u našem gradu problem dugoročno siromašnih ljudi te da ne vidi izlaz u kraćem vremenu zbog prelaska na euro i mogućeg još većeg pada zaposlenosti.

„Siromaštvo se povećava u vrijeme pandemije, većina građana nije u mogućnosti podmiriti svoje svakodnevne troškove”, dodao je Nikola. Spomenimo još kako je krajem ove godine hrana u prosjeku skuplja za gotovo četiri posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Da kune u trgovinama sve manje vrijede, građani su davno primijetili. Rastu inflacije za sada se ne nazire kraj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno