Iako Advent u Vinkovcima ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti organiziran kako je bio do sada, božićni duh u našemu gradu bit će očuvan na brojne druge načine. Ugostiteljska kućica, paljenje adventskih svijeća, kućica Djeda Božićnjaka i prigodno ukrašen grad pravi su recept da Vinkovčani ponovno uživaju u božićnoj čaroliji.

Božićni ugođaj neće nas zaobići. Pripreme prilagođenog programa u punom su jeku, čekaju nas raskošno uređene ulice i trgovi, zvuci veselih božićnih pjesama, okusi finih slastica te mirisi punča i kuhanog vina. Za naša nepca ove će se godine pobrinuti jedna ugostiteljska kućica, a park će zasjati svojim starim sjajem. Osim brojnih svjetlećih dekoracija, tu će biti i velika jelka kod lampe, jaslice te paljenje svijeća na adventskom vijencu.

Veliki vijenac ponovno će biti smješten oko spomenika Svetog Trojstva u samom središtu parka, a svijeće na njemu palit će već tradicionalno župljani vinkovačkih župa. Prva svijeća bit će upaljena u subotu, 28. studenoga, a upalit će ju župljani iz Župe bl. Alojzija Stepinca i Župe sv. Ćirila i Metoda u 20 sati. Paljenje druge svijeće očekuje nas u subotu, 5. prosinca, kada će glavne uloge imati vjernici Župe sv. Vinka Pallottija. Tjedan dana poslije, 12. prosinca, bit će upaljena i treća svijeća, a sudjelovat će Župa sv. Euzebija i Poliona i Župa Bezgrešnog srca Marijina. Onu posljednju, četvrtu svijeću, upalit će iz Župe Presvetog Srca Isusovog, 19. prosinca u 20 sati.

Osim velikog adventskog vijenca, gradski park krasit će i posebne jaslice s novim figurama. Kako će to ove godine izgledati pojasnili su iz Turističke zajednice grada Vinkovaca istaknuvši kako je suradnja Grada, Turističke zajednice i Srednje strukovne škole ovoga Božića donijela nešto uistinu posebno.

„U fazi smo postavljanja jaslica u središnjem gradskom parku. Krasit će ih lutke u prirodnoj veličini, odnosno lutke od 180 centimetara. Svaka lutka, Marija, Josip i tri kralja, bit će prigodno odjevena, a odjeću su sašili učenici i djelatnici Srednje strukovne škole Vinkovci“, istaknuli su u Turističkoj zajednici. Jaslice će krasiti i figure malog Isusa te tri janjića.

Ukrašena će biti i središnja gradska jelka, visine 14 metara, poklon Vinkovčanina Miroslava Matakovića, a čije pripreme za ukrašavanje traju posljednjih tjedana. Vinkovački osnovnoškolci i srednjoškolci ponovno će dati svoj doprinos i jelku ukrasiti onako kako najbolje znaju što će, ne sumnjamo, ovogodišnji Božić učiniti još posebnijim. Želje naših mališana također će biti dijelom božićne proslave bez kojih sigurno nema onog pravog obiteljskog ugođaja. Posjetite zato kućicu Djeda Božićnjaka u parku te svoje želje i pisma ubacite u poštanski sandučić. Vjerujemo kako će i ovoga puta misliti na sve nas.