Kontaktirajte nas

Aktualno

Pandemija neke projekte usporila, ali i neke poslove pokrenula

Objavljeno

-

Prošla godina je bila vrlo zahtjevna godina za sve gospodarske subjekte, neovisno u kojem sektoru i kojim poslom se bavili, problemi nisu zaobišli ni Agro-klaster Vinkovci iz kojeg ipak ističu da nije sve bilo tako crno.

Pandemija virusa COVID 19 dobrim je dijelom narušila uhodane poslovne navike i odnose, a uvođenje i provedba epidemioloških mjera ograničilo su gospodarske aktivnosti i značajno utjecalo na dinamiku kretanja roba i usluga.

“Upravo u takvim odnosima najviše su stradale uslužne djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo, trgovina i slično, kao i svi oni koji su u tim sektorima pronalazili tržište za svoje proizvode i usluge. S druge strane, zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ljudi, roba i usluga kao i promjene ustaljenih navika kod potrošača, pružilo je tvrtkama iz pojedinih sektora, a osobito iz sektora proizvodnje hrane, zauzimanja boljih pozicija na nacionalnom tržištu i mnogi su takvu mogućnost jako dobro iskoristili. U Agro-klasteru Vinkovci smo u proteklih godinu dana osjetili, dakle, loše i dobre strane pandemije. Izostanak turističke sezone i ograničenja u radu ugostiteljskih objekata koji se bave prodajom hrane doveli su nas u situaciju da su nam otkazani neki ugovoreni i uhodani poslovi koji su vezani za plasman i prodaju proizvoda naših OPG-a, a kroz cijelu godinu nismo bili u mogućnosti odraditi niti planirane aktivnosti vezane za promociju domaćih proizvoda i promidžbu istih na raznim manifestacijama i sajmovima. Ono dobro i pozitivno što se dogodilo u protekloj godini jeste da je značajno porasla svijest o važnosti jačanja domaće proizvodnje i potrebe potrošnje kvalitetnih, domaćih proizvoda, kako u domaćinstvima, tako i okvirima tzv. kratkih lanaca opskrbe, a to su škole, dječji vrtići, studentski domovi, domovi za stare i nemoćne, bolnice. Upravo u tom segmentu poslovanja smo u protekloj godini napravili značajne pomake”, objašnjava direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Kao jednu od najvažnijih stavki u prošloj godini ističe proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja, pokrenuta je, naime, vlastita proizvodnja koja im jamči čvrste i dugoročne ugovore s velikim kupcima.

“Projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja se do sada pokazao vrlo uspješnim i vjerujem da će tako biti i ubuduće. U projekt smo izravno uključili 20 OPG-a i time otvorili najmanje dvadesetak radnih mjesta, a kroz logistiku koja prati ovaj projekt još makar desetak. Trenutna proizvodnja jaja je na razini 4.000 komada kod kooperanata i 2.500 komada iz vlastite proizvodnje. Situacija na tržištu je takva da trenutno možemo unaprijed prodati sve proizvedene količine. Značajan iskorak u ovom projektu smo napravili uvođenjem na tržište prvih GMO FREE jaja u Republici Hrvatskoj i na to smo osobito ponosni”, kaže Podolar. Važan projekt vezan za plasman proizvoda naših OPG-a i malih proizvođača, dodaje, otvaranje je maloprodajnog centra u Zagrebu, a u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za hranu.

Pomaka u suradnji takozvane plave i zelene Hrvatske, tvrdi, ima te se i tu vidi napredak.

“Od osnivanja Agro-klastera do danas uspostavili smo ozbiljne poslovne kontakte s nizom renomiranih hotelskih, ugostiteljskih i trgovačkih tvrtki na Jadranu. Pandemija koja se pojavila tijekom prošle godine tu suradnju je usporila i dobrim dijelom limitirala, ali vjerujemo da će se tijekom ove godine situacija promijeniti i da ćemo moći nastaviti tamo gdje smo stali prije godinu dana. Promjena percepcije kupaca u korist domaćih proizvoda je u toj priči vrlo bitan faktor”, naglašava Zdenko Podolar. Poslovanje u 2021. godini ovisit će, napominje, o okolnostima u kojima ćemo živjeti i raditi. Planove imaju, oni su realni i ambiciozni istovremeno, ali realizacija istih ovisit će i o dostupnosti financijskih sredstava, osobito onih iz fondova EU.

Aktualno

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili su iz centra 112 Sisačko-moslavačke županije, prenosi HRT.

Prometnice su presječene počupanim stablima, oštećena su postrojenja HEP-a, snažan vjetar oštetio je objekte koji su stradali u prosinačkom potresu, a uz to sve uništeno je i krovište crkve Svetog Lovre.

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne službe kako bi sanirale štetu i normalizirali promet.

Nevrijeme je pogodilo i područje Moslavine, a štete ima i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    107 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 150 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru.

U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe, čime je ukupan broj preminulih od početka epidemije narastao na 8263.

U samoizolaciji je trenutno 4029 osoba, a broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1102.

Ukupno je testirano 2.305.717 osoba, od toga 6017 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije zabilježeno je 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Ukupno su se oporavile 354.393 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.

Jučer je u Hrvatskoj utrošeno 9728 doza cjepiva, a od toga je 3067 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Do jučer je utrošeno ukupno 3.078.364  doza cjepiva, a cijepljeno je je 40,6% ukupnog, odnosno 48,8% odraslog stanovništva. Barem jednom dozom cijepljeno je 1.646.466 osoba, dok je za 1.483.687 osoba, odnosno 44,02% odraslog stanovništva, cijepljenje završeno.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    349 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 19 minuta

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili...

Aktualnoprije 1 sat

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 3 sata

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 6 sati

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 19 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 20 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 22 sata

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Najčitanije