18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Pandemija neke projekte usporila, ali i neke poslove pokrenula

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr
Prošla godina je bila vrlo zahtjevna godina za sve gospodarske subjekte, neovisno u kojem sektoru i kojim poslom se bavili, problemi nisu zaobišli ni Agro-klaster Vinkovci iz kojeg ipak ističu da nije sve bilo tako crno.

Pandemija virusa COVID 19 dobrim je dijelom narušila uhodane poslovne navike i odnose, a uvođenje i provedba epidemioloških mjera ograničilo su gospodarske aktivnosti i značajno utjecalo na dinamiku kretanja roba i usluga.

“Upravo u takvim odnosima najviše su stradale uslužne djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo, trgovina i slično, kao i svi oni koji su u tim sektorima pronalazili tržište za svoje proizvode i usluge. S druge strane, zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ljudi, roba i usluga kao i promjene ustaljenih navika kod potrošača, pružilo je tvrtkama iz pojedinih sektora, a osobito iz sektora proizvodnje hrane, zauzimanja boljih pozicija na nacionalnom tržištu i mnogi su takvu mogućnost jako dobro iskoristili. U Agro-klasteru Vinkovci smo u proteklih godinu dana osjetili, dakle, loše i dobre strane pandemije. Izostanak turističke sezone i ograničenja u radu ugostiteljskih objekata koji se bave prodajom hrane doveli su nas u situaciju da su nam otkazani neki ugovoreni i uhodani poslovi koji su vezani za plasman i prodaju proizvoda naših OPG-a, a kroz cijelu godinu nismo bili u mogućnosti odraditi niti planirane aktivnosti vezane za promociju domaćih proizvoda i promidžbu istih na raznim manifestacijama i sajmovima. Ono dobro i pozitivno što se dogodilo u protekloj godini jeste da je značajno porasla svijest o važnosti jačanja domaće proizvodnje i potrebe potrošnje kvalitetnih, domaćih proizvoda, kako u domaćinstvima, tako i okvirima tzv. kratkih lanaca opskrbe, a to su škole, dječji vrtići, studentski domovi, domovi za stare i nemoćne, bolnice. Upravo u tom segmentu poslovanja smo u protekloj godini napravili značajne pomake”, objašnjava direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Kao jednu od najvažnijih stavki u prošloj godini ističe proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja, pokrenuta je, naime, vlastita proizvodnja koja im jamči čvrste i dugoročne ugovore s velikim kupcima.

“Projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja se do sada pokazao vrlo uspješnim i vjerujem da će tako biti i ubuduće. U projekt smo izravno uključili 20 OPG-a i time otvorili najmanje dvadesetak radnih mjesta, a kroz logistiku koja prati ovaj projekt još makar desetak. Trenutna proizvodnja jaja je na razini 4.000 komada kod kooperanata i 2.500 komada iz vlastite proizvodnje. Situacija na tržištu je takva da trenutno možemo unaprijed prodati sve proizvedene količine. Značajan iskorak u ovom projektu smo napravili uvođenjem na tržište prvih GMO FREE jaja u Republici Hrvatskoj i na to smo osobito ponosni”, kaže Podolar. Važan projekt vezan za plasman proizvoda naših OPG-a i malih proizvođača, dodaje, otvaranje je maloprodajnog centra u Zagrebu, a u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za hranu.

Pomaka u suradnji takozvane plave i zelene Hrvatske, tvrdi, ima te se i tu vidi napredak.

“Od osnivanja Agro-klastera do danas uspostavili smo ozbiljne poslovne kontakte s nizom renomiranih hotelskih, ugostiteljskih i trgovačkih tvrtki na Jadranu. Pandemija koja se pojavila tijekom prošle godine tu suradnju je usporila i dobrim dijelom limitirala, ali vjerujemo da će se tijekom ove godine situacija promijeniti i da ćemo moći nastaviti tamo gdje smo stali prije godinu dana. Promjena percepcije kupaca u korist domaćih proizvoda je u toj priči vrlo bitan faktor”, naglašava Zdenko Podolar. Poslovanje u 2021. godini ovisit će, napominje, o okolnostima u kojima ćemo živjeti i raditi. Planove imaju, oni su realni i ambiciozni istovremeno, ali realizacija istih ovisit će i o dostupnosti financijskih sredstava, osobito onih iz fondova EU.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno