Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja o čemu je obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića, a koji stoga ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12 srpnja.

“Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja”, rekao je jučer premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka. Kao razlog premijer je naveo činjenicu da je ova Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila u izbornom programu 2016. kada je dobila većinsko povjerenje hrvatskih birača. “Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi javnozdravstvenog karaktera bez presedana, a to je pandemija koronavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje. Mi želimo, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača”, naglasio je Plenković.

Izvijestio je i da je nakon sastanaka razgovarao s predsjednikom Republike, obavijestio ga te je sada na njemu da donose odluku sukladno zakonu. Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača”, istaknuo je premijer.