Foto: HINA

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je prekinuo neizvjesnosti i vrlo brzo nakon raspuštanja Sabora donio Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.

“Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine”, objavljeno je s danas Pantovčaka.

Također je priopćeno i da odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine. Podsjetimo, deveti saziv Hrvatskog sabora s radom je završio u ponedjeljak, za odluku o raspuštanju glasalo je 105 zastupnika, znatno više od potrebnih 76, suzdržana su bila četiri, protiv osam. Deveti saziv Sabora zasjedao je 421 dan i tijekom tog razdoblja odradio 1.702 točke dnevnog reda, što je najviše u proteklih nekoliko saziva. Odradili su zastupnici u ovom mandatu ukupno 2.938 sati, s gotovo 50 tisuća javljanja zastupnika i zastupnica u različitim formama te i postavljena 2.873 zastupnička pitanja. U devetom sazivu doneseno je ukupno 735 zakona.