15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Patti Smith Group – Easter (1978.)

Više od autora

- vl promo-m_patti-smith-group_easter_1978_coverAlbum naslovljen ‘Easter’ je treći album Patti Smith drugi kojega je realizirala sa bandom kojega su činili Lenny Kaye, Jay Dee Daugherty, Ivan Kral i Bruce Brody.

Nakon poprilično nekonvencionalnog albuma ‘Radio Ethiopia’, nasljednika velikog hita ‘Horses’, Patti Smith se našla u situaciji da je kao pjesnikinja dobivala najveće komplimente i ponude za suradnju (BOC!), dok ju je na glazbenom planu kritika sasjekla.

Iako nekonvencionalno nastrojena, ovaj put je ipak krenula sigurnijom stazom i kao rezultat tog koračanja je albuma ‘Easter’. Album je bio pun pogodak.

Prepun je hitoidnih tema, kojima se Patti nije odmakla od svojeg izričaja i principa, a istovremeno se približila širokoj publici. Na album su sve budući koncertni standardi, pa i veliki hit ‘Because the Night’, kojeg je napisala u suradnji sa Bruce Springsteenom.

Malo je reći da je album dobar, album je više nego odličan i u to nema sumnje.

I kad sa ove vremenske distance gleda, nije posve jasno za kojeg bi se trebalo odlučiti, ‘Horses’ ili ‘Easter’.

m_patti-smith-group_easter_1978_ST

Za razliku od prethodnih albuma, ‘Easter’ koketira više sa bazičnim rock izrazom, (25th Floor / High on Rebellion, Rock N Roll Nigger), folkom, (Ghost Dance), naracijom (Babelogue) i na kraju pop izričajem, koji je najuočljiviji na hitu ‘Because the Night’.

Po izlasku album dobio odlične kritike. Biva proglašavan najboljim radom Patti Smith do tih dana.

Izdavač: Arista / Menart, 1978/2010.

PATTI SMITH GROUP: BECAUSE THE NIGHT [1978]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno