23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Paul Joseph Schrader dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Više od autora

- vl promo-


U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Schraderu će biti uručeno 13. kolovoza u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma “Kockar” sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na sveučilištu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu “Transcendentni stil na filmu”. Naknadno je pristupio AFI-ju. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri suradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film Taksist osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film Plavi ovratnik režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao “Hardcore”, “Američki žigolo”, “Ljudi mačke”, “Mishima” i “Grad zločina”.

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara® za najbolji originalni scenarij za film “Prvi reformirani”, koji je i režirao. “Kockar”, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Schrader će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati masterclass 13. kolovoza u 11 sati, čime će službeno biti otvoren ovogodišnji program Talents Sarajevo. Razgovor će moderirati selektorica i redateljica Bianca Lucas.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. kolovoza 2022. godine. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno