Foto: Filip Gržinčić
Ennui, u prijevodu melankolija, zamor od svijeta, novi je studijski album grupe Pavel. Na novom albumu, piše Zlatko Gall –  pronaći ćete “elegične i bogato orkestrirane teme dostojne filmskog platna, melankolične teme koje svojom atmosferom vode u laganice šezdesetih na kojima su, primjerice, i Đavoli u osamdesetima temeljili karijeru. Soul up-tempo gospel-pop, koji kao da je stigao iz kakvog mjuzikla, nježne balade, šlagere, pustinjsku tex-mex americanu’’, a kako i sam Aljoša kaže, album je bogat i raznovrstan, žanrovski neopredijeljen, na njemu ima od sympho rocka do meksičke glazbe.”
S albuma na kojem se nalazi ukupno 13 pjesama, dosad su kao singlovi već predstavljene “Samo da jutro ne dočekam sama”, “Sunce”, “Ne daj na nas”, duet s Tedijem Spalatom koji nosi titulu najemitiranije pjesme u prvih šest mjeseci 2020., “Bijela jedra”, pjesmu pomalo eskapističkog karaktera, nakon čega je uslijedilo malo balkanskog tex mexa – “prirodni surogat sreće i sjete za ples i plač”, aktualni singl “Dobri se zaborave”, a svi su redom, osvojili radijski eter i nacionalnu top listu najemitiranijih singlova.
‘’Pjesma koja otvara album traje gotovo osam minuta i nema sekunde koje bih izbacio, naravno ta pjesma neće biti radijski singl, ali ja se još uvijek pretvaram da ima onih koji će slušati album, a ne samo singlove. Ovo je naša najambicioznija snimka do sada i iskreno ne znam kako je Jere uspio izmiksati neke pjesme na kojima bi i producenti s troduplo više iskustva polomili uši, a neizmjerno sam zahvalan kako su brojni gostujući glazbenici i članovi Pavela oplemenili tih trinaest pjesama, dužnik sam zauvijek. Sjajne aranžmane za orkestar napravio je Dalibor Grubačević. Svečano obećajem kako će idući album imati bazični instrumentarij, bez rogova, flauta i timpana, izbacili smo to iz sistema u velikom stilu”, rekao je Aljoša o novom albumu.
Većina novog albuma snimljena je u Zadru tijekom jednog tjedna ovog rujna u studiju producenta Jere Šešelje, u snimanju je sudjelovalo dvadesetak instrumentalista, a upravo ta njegova raskoš, poručuje Atonia Šerić Tonka – čini ga velebnim, posebnim, filmskim.
“Mislim da me nijedan album do sada nije toliko  značio. Neke pjesme su mi bile osobna glazbena terapija u ovim ludim vremenima. Nadam se da će ljudi  primijetiti i shvatiti ovaj abum”, govori Tonka o novom albumu zanimljivog imena.
Riječ “Ennui” taman je dovoljno i pretenciozna i lagana, ne opterećuje, fino klizi niz jezik, pa je i nevažno što ljudi ne znaju što zapravo znači, objašnjava Aljoša, a sugerira opuštajuću atmosferu i na albumu, uz koji su Pavel pripremili i making of video uvodne pjesme s albuma “Ovako svijet završava”, čiji tekst govori o fascinaciji ljudskom naravi koja će u svakoj situaciji, pa i onoj najgoroj, naći mjesta za postavljanje pitanja ‘a gdje sam tu ja?”
“Živimo u iluziji da smo iz nekog razloga bitniji i zaslužujemo više od kukca koji gura balegu uz brdo, nismo. Dalibor Grubačević je napisao sjajan aranžman za orkestar, bend je ubio, a Jere Šešelja nikada u životu više neće napraviti ovako dobar miks.  Nije singl materijal, ali nam je bitna i osim toga nitko odavno nije snimio sympho rock pjesmu, pa smo se mi odlučili na to” – poručio je Aljoša.
Fantastičan cover albuma potpisuje Riječanin Filip Gržničić (Grzincic Creative Visuals), a produkciju albuma Jere Šešelja. Glazbu i tekst na svim pjesmama potpisuje Aljoša Šerić, a aranžmane na svim, osim na “Ne daj nas nas” (Ante Gelo) i “Dobri se zaborave” (Aljoša Šerić, Jere Šešelja), potpisuju Aljoša Šerić, Jere Šešelja i Dalibor Grubačević. Album ‘Ennui’ u izdanju Dallas Recordsa dostupan je na svim digitalnim servisima, a uskoro će se naći i u fizičkoj prodaji.