29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Pazimo na naš hrvatski jezik i čuvajmo ga

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2014. godine pokrenuo je manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Od samoga početka kroz organizaciju prigodnih sadržaja ovu manifestaciju podržala je i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.

Mjesec hrvatskoga jezika započinje 21. veljače, na dan kada se obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika, a za završetak odabran je 17. ožujka kao spomen na dan kada je 1967. godine objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Dokument je to čijim se objavljivanjem hrvatska inteligencija dovela u opasnu situaciju želeći uspostaviti razliku između hrvatskoga jezika i srpskog odnosno svih ostalih jezika u onoj državi. Mjesec hrvatskoga jezika nastao je na temelju inicijative iz 2013. godine kako bi zaštitili naš jezik. Te smo godine, naime, ušli u Europsku uniju i hrvatski jezik postao je 24. službenim jezikom EU, ali ipak, mi smo jedna manja država s manje govornika i to je praktički samo jedan od instituta, jedan od načina kako zaštititi naš jezik od ostatka EU odnosno od velikih jezika pogotovo engleskoga jezika iz kojega nam dolazi mnoštvo tuđica“, kazao nam je Tihomir Marojević, voditelj Znanstvenog odjela vinkovačke Knjižnice.

Ove godine, doznajemo, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci Mjesec hrvatskoga jezika obilježit će s dva prigodna sadržaja, a s točnim terminima će uskoro izaći u javnost.

Prva nam je na redu izložba koju ćemo postaviti početkom ožujka, a koja će dati jedan povijesni pregled razvoja hrvatskoga jezika kroz gramatike, pravopise, kroz stručnu građu, kako bi posjetitelji Knjižnice mogli vizualno doživjeti kolika je u stvari ta nakladnička produkcija i koliko struka brine o tom jeziku kroz knjigu“, ističe Tihomir Marojević.

Drugi sadržaj bit će popularno predavanje za širu javnost.


Govorit ćemo o važnosti hrvatskoga jezika i prezentirati neke raritete koje čuvamo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Pri tome poseban naglasak stavit ćemo na Reljkovićevu “Novu slavonsku i nimačku gramatiku” čije prvo izdanje s kraja 18. stoljeća naša Knjižnica čuva u Zbirci Radauš. To je jedna od najvrjednijih knjiga u Vinkovcima i svi koji dođu moći će vidjeti kako izgleda taj original, koji je inače zatvoren za javnost, pomno se čuva i ne može se vidjeti baš svaki dan“, najavljuje Marojević.

Mjesec hrvatskoga jezika, napominje, važna je manifestacija koja nas poziva da pazimo na naš jezik i čuvamo ga.

Mislim da to ne činimo dovoljno i da stvari na terenu nisu najbolje, a to nam sugerira i samo donošenje Zakona o hrvatskom jeziku. Trebamo puno veći naglasak na jezik staviti, puno više edukacije, puno više brinuti o čistoći jezika u javnim medijima. Pod pritiskom društvenih mreža i svega što dolazi, naš se jezik onečišćuje. Zato na svim razinama svi moramo čuvati i njegovati hrvatski jezik i trebamo jednu standardizaciju koja će se doslovno provoditi na nacionalnoj razini. Za čuvanje lokalnih govora postoje književnost, kazalište, pjesma… i na toj razini ćemo njegovati te naše specifične govore. Pazimo na naš hrvatski jezik i čuvajmo ga, to je jedno od naših osnovnih obilježja, jedan od osnovnih elemenata našega identiteta“, poručuje Tihomir Marojević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno