Kontaktirajte nas

Vijesti

Pčelarski dani

Objavljeno

-

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez organiziraju dvodnevne 14. pčelarske dane s Međunarodnim pčelarskim sajmom opreme i pčelinjih proizvoda i stručno-edukativnim skupom. Svečanost otvaranja 14. Pčelarskih dana bit će upriličena danas s početkom u 10 sati u sali Barun Trenk u Vinkovcima, a od 9 do 17 sati bit će otvoren izložbeni prodajni sajam. Također danas bit će održan i okrugli stol na temu “Zaštita izvornosti Slavonskog meda”. Pokrovitelji Pčelarskih dana su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Vukovar i Ministarstvo poljoprivrede – Hrvatska poljoprivredna agencija.

Aktualno

Na klizalištu u Nijemcima u tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki

Objavljeno

-

Napisao/la

    35 pregleda

Advent u Nijemcima do sada je posjetilo više stotina posjetitelja koji su uživali u koncertima zabavne i tamburaške, ali i duhovne glazbe. Ugođaju je uvelike pomogla i bogata gastronomska ponuda šiji se mirisi šire iz prepoznatljivih božićnih kućica.

Podsjetimo, u pozitivnom i mirnom božićnom okruženju i atmosferi u nedjelju je otvoreno i klizalište u središnjem parku u Nijemcima koje je odmah postalo glavno okupljalište mještana i njihovih gostiju. Otvoreno je svakim danim od 17 do 22 sata, a u prijepodnevnim terminima organizirano je i besplatno klizanje za grupe školaraca. Iz Općine navode kako su mještani izuzetno zadovoljni klizalištem, a to potvrđuje i podatak da je kroz prva tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki.

„Sve do 9. siječnja posjetitelji mogu preuzeti klizaljke i klizati neovisno o vremenskim prilikama, a tehnička ekipa će im u svakom trenutku biti na raspolaganju!”, poručio je općinski načelnik Vjekoslav Belajević.

U subotu je na rasporedu adventska večer tambure na kojoj će nastupiti Tamburaši za dušu, dan nakon prostor u centru općine ispunit će zvuk duhovnih pjesama crkvenih zborova, a isti će dan na raspolaganju biti delicije božićnog sajma. Djecu 18. prosinca čeka Dječji Božić, a s Općom Opasnosti će ući u Novu, 2022. godinu.

„Pozivamo goste iz svih dijelova Hrvatske ovih blagdana posjetiti općinu Nijemci i uvjeriti se kako izgleda prava božićna čarolija!”, pozvao je sve načelnik Belajević.

Nastavi čitati

Aktualno

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    50 pregleda

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar financija Zdravko Marić nakon što je na Vijeću EU-a usuglašeno stajalište o ažuriranju postojećih pravila o PDV-u koje će zemljama članicama omogućiti više fleksibilnosti.

“S obzirom na izdašnost PDV-a kao izvora proračunskih prihoda, bilo kakvo zadiranje u njega zahtijeva jednu raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakvog konačnog stava”, rekao je Marić odgovarajući na novinarsko pitanje na koje bi kategorije proizvoda i usluga Hrvatska mogla uvesti snižene stope PDV-a.

Ministri financija država članica postigli su suglasnost o novim pravilima kojima se ažurira popis roba i usluga za koje su dopuštene snižene stope PDV-a, a Vijeće je također odlučilo ograničiti broj stavki na koje se snižene stope mogu primijeniti kako bi se spriječilo širenje sniženih stopa.

Prema postojećim pravilima, dopuštena je jedna standardna stopa od najmanje 15% te snižena stopa od 5%.

Po novim pravilima, države članice bi mogle imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope, jedno izuzeće, tzv. nultu stopu, jednu sniženu stopu između nula posto i iznosa sniženih stopa.

Novim pravilima ažurirat će se popis robe i usluga na koje sve države članice mogu primjenjivati snižene stope PDV-a. Novi proizvodi i usluge koji se dodaju na popis uključuju one kojima se štiti javno zdravlje, koji su povoljni za okoliš i podupiru digitalnu tranziciju.

Ministar Marić objašnjava da se kod zadiranja u sustav PDV-a mora voditi računa o više čimbenika. Između ostaloga, to je vrlo izdašan prihod državnog proračuna. Kod snižavanja stopa nastoji se doprijeti do građana s nižim primanjima, što ne polučuje uvijek željeni učinak. Marić navodi primjer snižavanja PDV na lijekove bez recepta, na svježe meso i ribu, povrće i voće, gdje potrošači nisu osjetili skoro nikakvo smanjenje cijena.

“Pratili smo iz mjeseca u mjesec kretanja i utvrdili da je kod nekih od tih proizvoda u prvom koraku došlo do snižavanja cijena, ali ne u potpunosti u visini snižene stope PDV-a, a kod nekih proizvoda uopće nije došlo do smanjenja cijena, dapače, došlo je do njihova rasta. Stoga ću uvijek biti vrlo oprezan kada komentiram PDV jer smo svi skupa u ministarstvu financija svjesni njegove važnosti i njegove specifičnosti”, rekao je Marić.

Dogovor ministara financija stupit će na snagu nakon što Europski parlament objavi svoje mišljenje, koje Vijeće može, ali i ne mora uvažiti.

Nastavi čitati

Vijesti

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Objavljeno

-

Napisao/la

    97 pregleda

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj praksi iz područja cvjećarstva i konjogojstva u Sevilli u Španjolskoj na prvoj od tri mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta GoAgro.

Šest je učenika na tri različite ergele stjecalo vještine pravilne skrbi o konjima, obuci konja i organizaciji rada ergele u turističke svrhe – lonžirali su ih, hranili, čistili, jahali, promatrali pružanje hitne veterinarske skrbi i pomagali posjetiteljima ergela učiti jahati. Ovo im je iskustvo, priča projektna koordinatorica Rejhana Nuhanović Tadijan, svakako bilo od neizmjerne važnosti, budući da i sami imaju konje na svojim imanjima, a ovdje nemaju mjesta za neposredno iskustvo na stručnoj praksi iz područja konjogojstva, jer škola nema svoju ergelu i vježbe se provode uglavnom kroz stručne posjete.

Na ovaj način su svakodnevno radili uz mentore na ergelama čitava dva tjedna i toliko im se svidjelo da su se u suzama rastali od poslodavaca, ali i svojih konja s kojima su se povezali. Imali su sreću da se tijekom njihova boravka održavao i SICAB, međunarodni sajam konja, na koji u ih poslodavci pozvali kao goste, i učenici su mogli u potpunosti uživati u ovoj neponovljivoj prilici”, istaknula je Nuhanović Tadijan.

Osim njih, u mobilnost su prvi puta u Poljoprivredno šumarskoj školi uključeni i učenici trogodišnjeg smjera cvjećar, uključujući i učenicu koja je u Španjolsku išla s osobnim asistentom. Cilj je bio promicati inkluziju učenika s poteškoćama i pružiti svima priliku za usavršavanje svojih vještina na međunarodnoj razini. Njih su troje u dva vrtna centra u Sevilli učili o dendrološkim vrstama specifičnima za to područje, uočili razlike u uzgoju i njezi bilja, dekorirali izložbeni prostor tijekom adventa, pomagali u prodaji i radili sve ostale tekuće poslove uz nadzor svojih mentora.

Osim stručnog usavršavanja mobilnost je ključna i za razvoj drugih važnih vještina potrebnih za svijet rada, a koje ne bi imali prilike steći u svom uobičajenom radnom okružju. Tako su komunicirali na engleskom jeziku, učili su i osnove španjolskoga i položili ispit, samostalno su putovali na radno mjesto u novom velikom gradu, na svojim su radnim mjestima radili u internacionalnim timovima i surađivali su učenicima iz drugih država, vodili su računa o točnosti i primjerenom odnosu prema poslodavcu itd. U slobodno vrijeme upoznavali su se sa španjolskom kulturom.

Put je bio super, kao i dolazak u Sevillu. Rad u ergeli je bio odličan te učenje novih stvari poput jahanja, hranjenja te trening s konjima. Konji su u potpunosti drugačiji od naših, kao i sam pristup njima. Posjetili smo mnoge znamenitosti i upoznali djelić španjolske tradicije. Ponovila bih ovo predivno životno iskustvo”, podijelila je svoje doživljaje Valentina, učenica 3.e razreda.

Istog je razmišljanja i učenik 2.f razreda Marin koji je napomenuo kako je praska u Španjolskoj nešto najbolje što mu se dogodilo u životu.

Radio sam s biljkama cijelo vrijeme, upoznavao nove vrste i upoznao rad vrtnog centra. Ljudi s kojima sam radio bili su također jako dragi i mentorica je bila zadovoljna našim radom. Mislim da bi svatko trebao barem jednom u životu iskusiti ovako nešto”, poručio.

Na proljeće ih čekaju još dvije mobilnosti – u Portugal na OPG-e i u Francusku u suvremenu poljoprivrednu školu, u kojima će sudjelovati još 20 učenika i jedan nastavnik na aktivnosti job shadowinga.

Sretni smo što i u ovim otežanim uvjetima pandemije uspješno provodimo planirane mobilnosti i omogućujemo svojim učenicima usavršavanje iz područja koja ih najviše zanimaju i koja su njihova budućnost”, zaključila je koordinatorica.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 32 minute

Na klizalištu u Nijemcima u tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki

Advent u Nijemcima do sada je posjetilo više stotina posjetitelja koji su uživali u koncertima zabavne i tamburaške, ali i...

Aktualnoprije 2 sata

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar...

Vijestiprije 3 sata

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 4 sata

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 7 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 7 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 8 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 8 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Najčitanije