32 C
Vinkovci
Utorak, 28. lipnja 2022.

Peek 3 objavili malo jazz remek-djelo!

Više od autora

- vl promo-
m_peek-3_fragments_objavljen-album_coverAlbum ‘Fragments’ novog sastava Peek 3 malo je jazz remek djelo na domaćoj suvremenoj jazz sceni. Glazba koju stvaraju improvizirana je pod utjecajem free jazza, free bopa, funka i punka, a najbolje je opisuje kratki tekst Davora Hrvoja:

Tajanstvena glazba još tajanstvenijeg banda

Peek 3 – što li se skriva iza tog tajanstvenog naziva?

Mogao bi biti akronim: P kao Pavle, EE kao I, odnosno Ivar, a K kao Kruno. Gitarist  i autor svih skladbi Pavle Jovanović, kontrabasist Ivar Roban Križić i bubnjar Krunoslav Levačić! Trojica istomišljenika raznih naraštaja, pojačani, kad je to potrebno, tenor saksofonistom Sašom Nestorovićem, od kojih su svi dali doprinos u oblikovanju skladbi. Mogla bi, pak, biti krađa iz engleskog – peek kao viriti. Zašto ne!?

Naime, vire oni prema tradiciji jazza i ne samo jazza, cjelokupnoj evoluciji te glazbe, kao i novim stremljenjima u suvremenoj glazbi, suvremenoj umjetnosti. Duh svakoga od njih proviruje iz izvedbi i njihovu umjetnost čini osobnom, jedinstvenom.

Uistinu, oni se igraju, ali to su kreativne igrice koje rezultiraju uzbudljivim umjetničkim djelima. Pritom prefiks free, a njihova glazba to jest, ne bi ju trebao ovijati velom nove tajne, pokolebati one manje zahtjevne slušatelje. Naime, i kad su totalno free, Peek 3 su prijemčivi, izazovni, provokativni, silno energični ali i nježni, ludo se zabavljaju, poigravaju free jazzom ali i funkom i punkom pozivajući slušatelje da uživaju s njima. Svaki je fragment, svaka skladba, drukčiji, svaki vas kresne u bradu, izbaci iz fotelje, ne dozvoljava vam da se uljuljkate, diže vas i hrani novom unutrašnjom energijom.

Album ‘Fragments’ nije namijenjen masovnoj publici već užem krugu slušatelja, odnosno profinjenoj manjini, sadrži osam skladbi koje su izazovne, provokativne, silno energične, ali i nježne, opuštajuće, a koje, poigravajući se raznim stilovima, pozivaju slušatelje da uživaju u njima.

Cijeli album miksan je u zagrebačkom studiju Soundbrick, a za dizajn naslovnice zaslužna je Sanja Starčević.

Odvažite se i uđite u odabrani krug profinjene manjine istančanog sluha kojoj je ovaj album namijenjen!

Album možete slušati ekskluzivno na Deezeru!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno