28 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Pelješki most – dosanjani san građana RH o cjelovitosti teritorija

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Već od 10 do 16 sati poslijepodne, Pelješkim mostom slobodno je prošetati svim znatiželjnicima koji će se upisati u povijesni događaj slobodne i samostalne Republike Hrvatske, 26. srpnja 2022.godine, dan kada je otvoren Pelješki most, dosanjani san svih građana Lijepe Naše.

Službeno, bit će otvoren za sav promet od ponoći i povezat će jug Hrvatske s ostatkom države.

Najvažniji geostrateški i najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz fondova Europske unije vrijedan je oko 2 milijarde kuna, a gradila ga je 1277 dana kineska kompanija. Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične konstrukcije prije godinu dana potpuno je spojen od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu kod Stona.

Njegova cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode teška je kao 30 Eiffelovih tornjeva. Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 x 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je  Marjan Pipenbaher.

Među inženjerima iz Hrvatske, Kine i Grčke, podsjetimo, svoje je znanje u ovo arhitektonsko zdanje ugradio i Vinkovčanin Davor Perić o čemu smo pisali prije mjesec dana.S novom registracijom koja podsjeća na njenu maksimalnu snagu od 1400 kW, prvu vožnju Pelješkim mostom odvozit će kroz vatromet svehrvatska Nevera, automobil tvrtke Rimac Automobili u susret automobilu kojeg “gradi” trostruki europski prvak Niko Pulić.

Nevera je, tijekom generalne probe, već sinoć prešla most, a to će ponoviti i večeras u samoj završnici ceremonije otvaranja. Za upravljačem jednog od najnažnijih automobila na svijetu bit će njen glavni inženjer Matija Renić, javlja Index.

Na Pelješki most tijekom cijelog dana, uz državni vrh, pristiže tisuće ljudi, a već je “pao” i prvi poljubac.

Svečano otvorenje s odmorišta Komarna može se pratiti uz izravni televizijski prijenos na HTV1 u 20.15 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno